Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Pioy

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Po co ty tak tego Oleda bronisz.
Niby piszesz ze tutaj ciągle płaczą ci co oledow nie maja ale sam ciągle płaczesz ze ktoś płacze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, kadajo napisał:

@Minciu

Ty po prostu nie rozumiesz istoty problemu ;)

Istota problemu jest taka, że nikt nie reklamował Samsunga LCD w naszym kraju na DSE. I serwis musiał kontaktować się telefonicznie z centrala w mojej sprawie co robić. Ale jednocześnie każdemu przeszkadzają potencjalne wypalenia wypelalenia na Oledach, które śmiem twierdzić, że wyglądają niemal identycznie jak wspomniane DSE.  

Mam OLEDa i LCDka. Reklamowałam oba. Przy reklamacji Samsunga jeden z podstawowych argumentów, na piętrze mam OLEDa LG który miał się wypalić, a to Samsung ma większe problemu niż ten OLED. Jakbym wiedział że tak będzie to nie wiem czy bym brał Samsunga, który nie wiem czy nawet będzie naprawiony teraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty naprawdę wierzysz ze ci jakiś serwis podał prawdziwe dane ? :E

Jeszcze raz ci napisze, nie rozumiesz istoty problemu :)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reklamowałeś oleda z powodu zużycia bo ci pixele padały hurtowo.
Bajki o zużyciu LCD to nawet nie chcę komentować było to przerabiane. Trafisz na kiepskiej jakości to taki będzie ale na ilość LCD które przerobiłem jest to kropla w morzu.

Mam takie co mają nabite kilkadziesiąt tysięcy godzin i nic złego się z nimi nie dzieje.

Porównywanie trwałości lcd do oleda na dowodach anegdotycznych jest śmieszne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm ciekawe jak samsung będzie postępował w przypadku wypalenia ich oledów? Czy też będzie twierdził że to pierwszy taki przypadek? czy w ogóle przyjmie to na gwarancję? hmm

Fajnie że porównujesz dwa różne ekrany ale porównujesz też dwie różne firmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co, reklamowała Samsunga na taki obraz? Albo podobny? Wygląda to lepiej niż wypalony OLED? To nie to samo? No nieby nie, ale czy wizualnie czymś się to różni. 

screenshot_20221203-215940592-1-jpg.1791

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny wątek się robi, kolejna linia podziału technologicznego i co chwilę "moja prawda jest mojsza" :-)

Przy okazji, mój LCD TV Samsung w salonie wygląda tak, jak poniżej. Proponuję rodzinie, że im wymienię, ale słyszę, że nic im nie przeszkadza.

Zrzut-ekranu-2023-10-04-122319.png

Edytowane przez MSky7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Keken napisał:

Reklamowałeś oleda z powodu zużycia bo ci pixele padały hurtowo.
Bajki o zużyciu LCD to nawet nie chcę komentować było to przerabiane. Trafisz na kiepskiej jakości to taki będzie ale na ilość LCD które przerobiłem jest to kropla w morzu.

Mam takie co mają nabite kilkadziesiąt tysięcy godzin i nic złego się z nimi nie dzieje.

Porównywanie trwałości lcd do oleda na dowodach anegdotycznych jest śmieszne.

Masz takie o rozmiarach 40"+ z Fald co po przepracowaniu kilkudziesięciu tysięcy godzin nic im nie dolega? I jeszcze piszesz coś o Bajkach? To Twoje to chyba Legendarne LCD się nazywają?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsze ze na Oledach tez można coś takiego zobaczyć :)

Nie bez powodu funkcja kompensacji matrycy w oledach LG nazywa się JB (Jail Bars) ;)

1 minutę temu, MSky7 napisał:

Fajny wątek się robi, kolejna linia podziału technologicznego co chwilę "moja prawda jest mojsza" :-)

Przy okazji, mój TV Samsung w salonie wygląda tak, jak poniżej. Proponuję rodzinie, że im wymienię, ale słyszę, że nic im nie przeszkadza.

Jak duży ekran ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda jakby dyfuzor się pomarszczyl. Im większy LCD tym taki problem bardziej prawdopodobny szczególnie w dużych zmianach temperatur. Ale tutaj wyjątkowo mocno to widać.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, kadajo napisał:

Najlepsze ze na Oledach tez można coś takiego zobaczyć :)

Masz jeszcze do wyboru poziome linie, siatkę z plamami jasno-cirmnymi, nie tylko pion. 

I widać to bez plansz testowych, szczególnie jak rusza się kamera. 

Ja w swoim nowym panelu Samsunga wbiłem już dużo niższa jasność, trzymam kciuki żeby się nie zesralo jak poprzedni. Na razie jest całkiem OK, DSE prawie się nie rzuca w oczy. Ale przejazd kamera po pejzarzu lepiej i tak nie oglądać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisze, duże ekrany LCD mają takie problemy, szczególnie jak zostaną zbyt sztywno osadzone na stelażu wewnątrz obudowy. W monitorach takie problemy są mniejsze ale też się zdarzają. Wszytko zależy od jakości samego panelu a to loteria niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybacz, ale bezproblemowe LCD 40+ to ja dawno nie widziałem ;)

A że monitory w okolicy 24-32" łatwiej ogarnąć to fakt. 

Ale większość ludzi i tak po prostu nic nie widzi. I pytają się ewentualnie czy tak jest OK ;-)

d-jpg.903361

FGrxQAv_d.webp?maxwidth=640&shape=thumb&

4R8qga8.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw płacze że ludzie narzekają jak testują OLED na planszy kolorów, a potem wrzuca LCD z planszą kolorów jako dowód że to badziew XDDD

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, gret napisał:

Dla 90% użytkowników TV nie do zobaczenia :E

Widać to zapewne na innych tłach to już wina matrycy i widziałem to zwłaszcza w Sony opartych na AUO i jest to powtarzalne zjawisko na konkretnych matrycach, a pojedynczy przypadek. Ale ślepe dziadki i tak nie widzą ;)

Ostatnie Samsungi z 2-3lat matryce siadają masowo i nawet po gwarancji potrafią wymieniać by nie psuć sobie opinii. Same konstrukcje TV pomimo, że TV jest za te 3k jest wykonany maksymalnie budżetowo gdzie na całej długości matryca jest zaklejona do ramki i nie nawet jednej śrubki w TV ;) Robią TV już jak Manty jednorazówki by maksymalnie utrudnić naprawę i tylko wyrzucać na śmietnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Minciu napisał:

Wybacz, ale bezproblemowe LCD 40+ to ja dawno nie widziałem ;)

A że monitory w okolicy 24-32" łatwiej ogarnąć to fakt. 

Ale większość ludzi i tak po prostu nic nie widzi. I pytają się ewentualnie czy tak jest OK ;-)

Jak tam banding na oledzie, tylko mi nie pisz że go nie masz 😂

To ty nie widzisz problemów oleda raczej

Za to widzisz wszytko na LCD nawet jak ich nie widać albo nie przeszkadzają.

Tak że teraz to się sam zaorałeś.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zdjęciu widać na planszach. Na filmach DSE widać bez plansz. Powiem więcej, u mnie DSE bardziej było widać w realnym używaniu niż na planszach. 

7 minut temu, kadajo napisał:

Jak tam banding na oledzie, tylko mi nie pisz że go nie masz 😂

To ty nie widzisz problemów oleda raczej

Za to widzisz wszytko na LCD nawet jak ich nie widać albo nie przeszkadzają.

Tak że teraz to się sam zaorałeś.

Widzę. Steam dobrze to obnaża. Ale nie mam tego w takim poziome żeby było to widać gdzieś dalej w grach/filmach. W przeciwieństwie do DSE. 

I twierdzę, że wolę OLEDa niż LCDka. Mam oba. 

Ktoś tutaj kupił OLEDa i twierdzi że mają gorszą jakość od LCD i woli jednak LCD? Ktoś już wypali OLEDa u nas?  Albo znalazł wypalenia bez plansz?

Edytowane przez Minciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale chyba nikt nie twierdzi ze LCD jest lepsze niz Oled.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby LCD kosztował tyle co OLED to by nikt na LCD nie spojrzał, tu jest główna przyczyna. 

Po prostu jak ktoś chce tani sprzęt i dobry, to bierze LCD i akceptuje wady. Nie szuka ich na siłę, wie że są ale mu nie przeszkadzają.

Jak ktoś kupuje Dacię, to nie biega po osiedle i mówi że to badziew porównując do Audi A6, tylko korzysta bo mu to wystarcza. Natomiast właściciel A8 nie biega i nie mówi, że zostawił 15k w serwisie i jak kogoś nie stać to niech zmieni pracę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, galakty napisał:

Jakby LCD kosztował tyle co OLED to by nikt na LCD nie spojrzał, tu jest główna przyczyna. 

Ja dałem za LCD tyle co za OLED :E

• Like 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, galakty napisał:

A ile kosztuje LCD z pełnym Fald i powłoka na kąty widzenia?  W rozmiarze zbliżonym do OLEDa. 

7 minut temu, gret napisał:

Ja dałem za LCD tyle co za OLED :E

Ja dałem więcej za LCD niż za OLEDa ;)

20 minut temu, galakty napisał:

Jak ktoś kupuje Dacię, to nie biega po osiedle i mówi że to badziew porównując do Audi A6, tylko korzysta bo mu to wystarcza. Natomiast właściciel A8 nie biega i nie mówi, że zostawił 15k w serwisie i jak kogoś nie stać to niech zmieni pracę. 

Problem w tym że właściciel Daci biega po osiedlu i pluje na tych w Audi tylko dla tego, bo nie chcą dać mu auta służbowego i musi walić kilometry w Dacie bo na audi nie ma już miejsca w garażu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, galakty napisał:

No ale cóż, na RTINGS już po 4 msc testów widać wypalenia tych OLEDów ;) 

Ale nie pomijajmy jak te testy są przeprowadzane. ;) Czy tam przypadkiem nie wyświetlają tego samego obrazu bez przerwy? To mocno odbiega od normalnego użytkowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LCD na wypasie z 2000stref i ponad 2000nit to koszt x2 oleda? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi