Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Rekomendowane odpowiedzi

Kurde szkoda takiego forum, ile  się tu dowiedziałem ciekawego od pierdół po rzeczy ratujące życie ! :D hehe serio szkoda :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I znowu się sprzedasz jak szmata. Nikt ci nie ufa. Możesz iśc do domu.

Swoją drogą to wklejasz tu tyle linków o tym co robisz.... darmowa reklama, bo nikt Cię nie zbanuje?

Słowo, które teraz napisze poprze wiekszosć userów. Piła? Weź spierda.j. Twój czas się dawno temu skończył. A Twoje tłumaczenia... może by działały w domowym przedszkolu lub domu starców. 2000pln i założysz forum? Co Ty kurwa serio? Metodą na wnuczka nas chcesz brać?

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie że były szefu się zainteresował, ale teraz już większość jest na ith i raczej mało komu będzie się chciało znowu iść w nowe miejsce. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, musichunter1x napisał:

Dla mnei te fabryki pasji itp. to wygląda jak nagrania po to, aby odliczyć sobie sprzęt od podatku. Prawie żadnej rozmowy o tym jak to działa, alternatywach, demontażu, historii sprzętu. Ot fajna funkcja... Nie jest to złe, bo dobrze coś nagrać przy okazji zakupu i jeszcze fiskusa pogonić...
Ale żeby wpadać tu by przekierować ruch na swoją martwą platformę, ponieważ ludzie z tiktoka, jednak nie są zainteresowani forum...

Fabryka Pasji to obecnie przede wszystkim content motoryzacyjny, chyba że patrzyłeś na TikToka, to na TikToku publikuję jeszcze pod nazwiskiem (Paweł Pilarczyk - konto pila3d). Na TT prowadzę jeszcze dwa nieco mniej aktywne konta Fabryka Pasji i ITbiznes, ale docelowo Paweł Pilarczyk ma być na takie luźne, raczej personalne nagrania, a Fabryka Pasji przejmie ten content motoryzacyjny. Ja teraz poszedłem bardzo mocno w obszar wideo, dlatego moja dość niewielka aktywność na obu moich serwisach (ITbiznes i Fabryka Pasji). Chciałbym tam więcej pisać, ale doba za krótka :(

7 minut temu, ahaed napisał:

I znowu się sprzedasz jak szmata. Nikt ci nie ufa. Możesz iśc do domu.

Swoją drogą to wklejasz tu tyle linków o tym co robisz.... darmowa reklama, bo nikt Cię nie zbanuje?

Słowo, które teraz napisze poprze wiekszosć userów. Piła? Weź spierda.j. Twój czas się dawno temu skończył. A Twoje tłumaczenia... może by działały w domowym przedszkolu lub domu starców. 2000pln i założysz forum? Co Ty kurwa serio? Metodą na wnuczka nas chcesz brać?

Nic nie będę sprzedawał. To nie te czasy. Dziś - a tym bardziej za 5 czy 10 lat nikt nie będzie zainteresowany zakupem forum, a tym bardziej serwisu contentowego. Takie forum mogę sobie obecnie prowadzić wyłącznie hobbystycznie, nigdy na nim nie zarobię. 

To jeden z powodów, dla których RASP zamyka forum PCL. Na tym formacie się po prostu nie zarabia.

Fora będą się zamykać jedno po drugim. Niestety...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, pila napisał:

Chociaż uważam, że powinien je przejąć jakiś duży gracz, który się nim na poważnie zajmie, może np. X-kom.

To by było wpadnięcie z deszczu pod rynnę, bo już by nie było wolności wypowiedzi, a tylko promocja jednego słusznego sklepu. Kolejna duże korpo, które by stawiało warunki, a użytkowników miało głęboko w d. Za to już dziękujemy.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, pila napisał:

Zgadza się, zarabiam teraz w zupełnie inny sposób, Fabryka Pasji prowadzę dlatego, bo lubię! :) 

Z całym szacunkiem, to jest tylko Twój prywatny videoblog. I niech tak zostanie. Widziałem kilka filmów i zacząłem się zastanawiać jakim cudem stworzyłeś coś takiego jak PCLab. Poziom indolencji poniżej zera. Sorki że tak ostro, ale tak to odbieram.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, CajraX napisał:

To by było wpadnięcie z deszczu pod rynnę, bo już by nie było wolności wypowiedzi, a tylko promocja jednego słusznego sklepu. Kolejna duże korpo, które by stawiało warunki, a użytkowników miało głęboko w d. Za to już dziękujemy.

Wiadomo, że sklep by ograniczał linkowanie tylko do swojej oferty. Ale pomijając już porady zakupowe swoboda byłaby raczej duża, a to jest siłą forum PCL - tu po prostu forumowicze mogą dyskutować na wszystkie interesujące ich tematy. Więc chyba lepiej, żeby forum należało do X-komu czy np. Komputronika, niż zniknęło zupełnie z internetu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, coby nie powiedzieć troszkę czasu tu spędziłem tworząc pierwsze w sieci recenzje gier czy kart graficznych ;)

Tak czy inaczej kawał własnej historii każdy z nas tu napisał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem w tym wątku, że była oferta sprzedaży forum PCLab za 100 tys. złotych. Szczerze mówiąc taka oferta wydaje mi się trochę mało prawdopodobna. To po prostu zdecydowanie zbyt niska kwota. RASP jest zbyt dużym wydawnictwem na tak drobne operacje. Firma raczej wolałaby zamknąć całkowicie serwis, niż za marne 100 tys. przekazywać prawa do marki i potężnego forum swojej potencjalnej konkurencji. 

Typowe dla korpo. Lepiej zaorać 22-letnia historie polskiego IT niż oddać za te "drobne". :E Żałosne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Qwinto napisał:

Z całym szacunkiem, to jest tylko Twój prywatny videoblog. I niech tak zostanie. Widziałem kilka filmów i zacząłem się zastanawiać jakim cudem stworzyłeś coś takiego jak PCLab. Poziom indolencji poniżej zera. Sorki że tak ostro, ale tak to odbieram.

Wyrosłem już po prostu z podkręcania procesorów czy puszczania miliona benchmarków na tysiącu kart graficznych. Teraz po prostu spędzam świetny czas z moimi dziećmi, naprawiamy sobie skutery w garażu z córką, testujemy różne dziwne pojazdy elektryczne i świetnie się przy tym bawimy! :) 

2 minuty temu, Jaycob napisał:

Typowe dla korpo. Lepiej zaorać 22-letnia historie polskiego IT niż oddać za te "drobne". :E Żałosne.

Chłodna ekonomiczna kalkulacja. W biznesie niestety nie ma żadnych sentymentów, niestety...

5 minut temu, ntt_system napisał:

forum to MY i nie znikamy, przenieśliśmy się na ITH

I super! Oby udało się przenieść na ITH tę atmosferę, która panuje/panowała tu na labie. Tego Wam szczerze życzę! ❤️ 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Qwinto napisał:

forum rozwija uzytkownik ktory jest tym samym silnikiem napedowym i to generuje zasoby jednostki, przez te lata bylo zapotrzebowanie na informacje wymienne jak i wolnosc komunikacji, tak wiec fora sie spelnialy, tym samym byl progres, liczenie ze wielka korporacja bedzie miala sentymenty bylo jak najbardziej mylne, tak wiec wymiana Forum na walute tez kwalfikuje sie na opcje sprzedaje i nie chcem w tym kierunku nic dzialac,  takie skomlenie dzisiaj po tylu latach ze moze da sie uratowac laba lub otwarcie nowego serwisu za Lajki i suby to troche cyniczne, cyniczne jest tez zachowanie niektorych Moderatorow ktorzy przez wiekszoac czasu nieogarniajac wlasnych mysli ingerowali w wole innych uzytkownikow,

sory ale forum laba jak dla mnie ktory dla portalu wygenerowal kika milinow klikow /wpisow jak i wsparcia dla tysiecy odwiedzajacych to jest naprawde slabe,

tam gdzie ngraja duzi chlopcy nie ma miejsca na sentymenty, wiec po sprzedazy forum w tamym czasie bylo juz wiadomo ze liczy sie tylko baza danych a nie sentymenty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, pila napisał:

Co do 100k - dam znać, czy faktycznie jest jeszcze szansa na odkupienie forum. Chociaż uważam, że powinien je przejąć jakiś duży gracz, który się nim na poważnie zajmie, może np. X-kom. Ale wiem też, że są też inni zainteresowani. Próbuję im pomóc. Sam na pewno nie kupię, po pierwsze dlatego, że nie mam takich pieniędzy, po drugie - mam już inne projekty, na których się muszę teraz koncentrować, niż na ponownej reaktywacji PCL...

Duży gracz całkiem możliwe że niedługo dojdzie do podobnych wniosków co RASP ale w ostateczności to dużo lepsze rozwiązanie niż nic.

Dla xkomu takie forum pasowałoby idealnie, to w końcu forum z ..ich klientami. Forum nie potrzebuje też żadnych pracowników i radzi sobie bez administracji, kwestia serwerów i metodyki promowania xkomu.
Jeżeli masz kontakty - proponuj komu trzeba - myślę że w ten sposób najlepiej możesz pomóc pcl ;-)

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, ntt_system napisał:

forum to MY i nie znikamy, przenieśliśmy się na ITH

Jednak nie wszyscy tylko jakiś %, część przeszła też na purePC lub oleje całkowicie fora internetowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Tomcat napisał:

Za czasów popularności tweaka/pure i innych to był takim Onetem - na Pclolu można było w miarę bezkarniepotrollować, pooftopować itp jako doskocznia od powarzniejszych miejsc.
Z czasem jednak został jedynym większym u nas w Polce forum o komputerach(i ogromnych okolicach).

Fora upadają jednak - dopiero co było ratowanie forum zegarkowego kmziz bo nie było nawet  kasy na utrzymanie serwerów itp i ludzie robili jakieś przelewy comiesięczne itp. 
Forum było przypięte do stowarzyszenia, wymieniono cały wieloletni zarząd i usiłuje się to jakoś ciągnąć, a co jak co ale ludzie z tego forum to często są mocno kasiaści 

Sam kilka lat temu zdziwiłem się że nhl.pl się zwinęło - bardzo pomocne w swoim czasie forum dla użytkowników lapków.

Tweak był znacznie bardziej poukładany, ale dalej były kłótnie/bany i nadal wiele osobom pisanie prawdy nie pasowało jak zwykle ;-) Poza tym Tweak był w czasach kiedy internet nie był ściekiem jak teraz.

Zapaleńców/Hobbystów i generalnie ogarniętych ludzi coraz mniej w internetach to fora umierają śmiercią naturalną, a nie dlatego, że fora to coś przestarzałego.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, sideband napisał:

Zapaleńców/Hobbystów i generalnie ogarniętych ludzi coraz mniej w internetach to fora umierają śmiercią naturalną, a nie dlatego, że fora to coś przestarzałego.

Fora w czasach tik toka? Czytania ze zrozumieniem postów na pół strony? Przecież dzisiaj każdy wpada na chwilę, ogląda filmik i to pod warunkiem że nie za długi i leci szukać kolejnego połaskotania mózgu przez 15 sekund.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym konsumpcjonizm- ja najbardziej to się udzielam na pepperze.
Człowiek ma więcej $ ale dużo mniej czasu niż  kiedyś  do siedzenia na forach niestety... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.10.2024 o 07:40, TheMr. napisał:

Jestem ciekaw jakie koszty miesięczne to są żeby utrzymać serwis. 

Koszty wcale nie są duże. To nie kwestia kosztów. To kwestia prawnej odpowiedzialności wydawcy forum za wypowiedzi jego użytkowników oraz braku realnej możliwości monetyzacji. Prowadzenie forum się po prostu nie opłaca. Można je prowadzić wyłącznie hobbystycznie, a i tak wydawca tak naprawdę dokłada do interesu z własnej kieszeni, na dodatek ryzykując pozwami za kontrowersyjne posty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, pila napisał:

Wyrosłem już po prostu z podkręcania procesorów czy puszczania miliona benchmarków na tysiącu kart graficznych. Teraz po prostu spędzam świetny czas z moimi dziećmi, naprawiamy sobie skutery w garażu z córką, testujemy różne dziwne pojazdy elektryczne i świetnie się przy tym bawimy! :) 

Po prostu zmieniłeś hobby na inne, a nie tylko wyrosłeś. Ja z synem budujemy/modernizujemy kompy, trochę się bawimy w sim racing, vr i też się dobrze bawimy. Do tego rowery, turystyka, biwakowanie itd.

• Like 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówimy o czasach tiktoka i innych takich, gdzie informacja ma mieć maksimum kilkanaście sekund, a w formie pisanej nie więcej niż dwa zdania bo się zwoje półmózgom przepalą. 

W takim razie tym bardziej trzeba utrzymywać przy życiu taką formę komunikacji, dyskusji... czasami nawet nazbyt gorącej wymiany poglądów jak fora. Na przekór, wbrew debilnym trendom. 

Edytowane przez Grandal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurczę, wbiłam na PCLaba po przerwie (na jakiś czas ograniczyłam swoją aktywność w internecie), a tu takie info :(. Nie przewijałam całego tematu, ale z tego, co widzę, przenosimy się na ITH? Czy pobocznie stawiamy jakiś serwer na Discordzie czy coś na fejsie (chociaż obie te opcje wydają mi się słabe, bo tam jest ściek, dosłownie)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

X-Kom ma już własne forum. Komputronik nie ma. A może duże sklepy się dogadają i odkupią forum na spółkę? Tak jak obecnie jest walka o klienta w tematach, tak dalej by była i wszyscy by na tym skorzystali.

Co do blokady reklam, to niestety trzeba się bronić przed nachalnym przekazem coraz mocniej oddziałującym na zmysły. A ile to zaoszczędzonego transferu. U mnie przeglądarka pokazuje 29 blokowanych trackerów i 3 reklamy.

Duży ruch jest z Google, zwłaszcza na telefonie, gdzie większość osób nie umie zablokować reklam.

Wciąż liczę na pozytywne zakończenie sprawy i ocalenie dużego kawałka historii polskiego Internetu.

Z forami to różnie bywało:

• forum KŚE - skupione wokół czasopisma, łączyło osoby zainteresowane pracą twórczą na komputerze, ale RAŚP obniżył poziom tych gazet do poziomu KŚ i sprzedaż spadła, użytkownicy się wykruszali i połączono fora KŚE i KŚ (gdzie systematycznie usuwano starsze wątki, co jest częstą praktyką na forach)
  • forum KŚ - kilka osób z KŚE tam pisało, ale to już nie to samo i ciężko było o fachową pomoc
  • pewne forum o rowerach - wytworzyła się kameralna społeczność, forum żyło swoim życiem, nikt nie był zainteresowany portalem i treściami sponsorowanymi, więc admin się wkurzył i zbanował wszystkich
  • kilka forów o tematyce komputerowej, gdzie pisało kilka osób na krzyż i admin nie zapłacił za hosting
  • wiele forów wciąż istnieje, ale ruch bardzo słaby, np. forum PHP, gdzie zapewne dopłacają do interesu

Najgorsze było odsprzedać portal i prawa do marki korporacji, a teraz trzeba kombinować, jak to odzyskać.

Tak, przenosimy się na Forum IT Hardware. I czekamy na rozwój sytuacji, co dalej z PCLab.

Edytowane przez WebCM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi