Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem bieda edition w PS Store po odliczeniu kuponów z PlayStation Stars https://www.playstation.com/pl-pl/playstation-stars/ wyszło 289 zł

Wymieniajcie sobie te punkty w appce na kupony po 25 zł albo po 90 zł w zakładce nagrody. Zawsze to trochę taniej 

Ewentualnie dla tych co chcą się bawić w pudełka https://www.ultima.pl/ct/playstation-5/gry/role-playing-rpg/final-fantasy-vii-rebirth?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=bc96c4e5-159e-2d9a-0aba-ad398925be51

1 godzinę temu, Userkamil napisał:

Jest jakaś potwierdzona data kiedy na PC?

Nie, nie było nawet zapowiedzi 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogo, jeszcze kilka dni temu było nawet 10zł taniej, ale nie brałem, kupię w innym terminie, a co do kuponów to zawsze wymieniam na 25zł. Np to zrobiłem, bo myślę o kupnie dodatku do Tales of Arise, aktualnie 81zł z plusem.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam od lat wszystkie exy z konsoli kupuję na pół ze znajomkiem. Każdy gra na swoim koncie i za grę płacisz tylko połowę. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Reddzik ja też tak robię, właśnie sobie wymieniłem na kolejny kupon po kupnie Final Fantasy VII Remake Rebirth

KOWzIeK.jpeg

@Userkamil to w niczym nie przeszkadza żeby było jeszcze taniej 😉

Tym sposobem mam za darmo Upgrade na PS5 do The Last of Us Part II Remaster więc chyba warto? 

Edytowane przez azgan
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
18 godzin temu, Userkamil napisał:

Ten ''argument'' słyszę od ponad dekady z każdą kolejną grą... Jak pierwsze Uncharted wychodziło to też tak pisaliście... XD

To nie jest argument, ale fakt. Widziałeś mnie w jakimś temacie związanym z PS4/PS5, gdzie pisałem coś podobnego? Nie. Ja nie potrzebuję PS5, bo żadne inne gry na tą konsolę mnie nie interesują. Nie miałem parcia na poprzednią generację, nie mam parcia na obecną, nie jestem targetem ani dla Sony ani dla MS. A Uncharted nigdy nie grałem, bo nie interesuje mnie ten tytuł. FFVII to jedyna gra na PS5, którą chciałbym zagrać. 

19 godzin temu, azgan napisał:

Jestem o tyle w dobrej sytuacji że nie grałem w klasyczne Final Fantasy 7 więc wszystko tutaj jest dla mnie nowe

Ale tu nie ma żadnej dobrej czy złej sytuacji. Nigdy nie grałeś w oryginalne FFVII? Spoko, będziesz się dobrze bawił. Ja grałem w oryginalne FFVII i też się dobrze bawię, bo to nie jest ta sama gra, to jest remake i sequel w jednym. Nie będę tłumaczył Ci na czym dokładnie to polega, bo weszlibyśmy tutaj w duże spojlery, ale uwierz że jest to z mojej perspektywy BARDZO interesujące doświadczenie, bo ten "plan" który SE sobie obmyśliło, w mojej ocenie, póki co się sprawdza. Uważam też, że o ile oryginalne FFVII można sobie odpuścić, o tyle znajomość Crisis Core jest tutaj wręcz WYMAGANA, ze względu na... i tu musiałbym wrzucić totalnie mocne spojlery ;) Powiedzmy, że fani FFVII byli w niezłym szoku w ostatnich 15 minutach Remake :D 

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Element Wojny napisał:

Ale tu nie ma żadnej dobrej czy złej sytuacji. Nigdy nie grałeś w oryginalne FFVII? Spoko, będziesz się dobrze bawił. Ja grałem w oryginalne FFVII i też się dobrze bawię, bo to nie jest ta sama gra, to jest remake i sequel w jednym. Nie będę tłumaczył Ci na czym dokładnie to polega, bo weszlibyśmy tutaj w duże spojlery, ale uwierz że jest to z mojej perspektywy BARDZO interesujące doświadczenie, bo ten "plan" który SE sobie obmyśliło, w mojej ocenie, póki co się sprawdza. Uważam też, że o ile oryginalne FFVII można sobie odpuścić, o tyle znajomość Crisis Core jest tutaj wręcz WYMAGANA, ze względu na... i tu musiałbym wrzucić totalnie mocne spojlery ;) Powiedzmy, że fani FFVII byli w niezłym szoku w ostatnich 15 minutach Remake :D 

Wiesz co? Może i robiłem podejście do 7 w klasycznym wydaniu ale czas zrobił swoje i nie miałem ochoty psuć sobie zabawy mając z tyłu głowy że hej robią przecież Remake w nowoczesnym wydaniu. Tak czy siak dziękuję i mam nadzieję że Ty również będziesz się bawił wyśmienicie przy tym tytule kiedy nadejdzie odpowiedni moment na zapoznanie się z nim. Oglądałem za to film CGI. Oglądałeś może 😁? Myślę że mógłby Ci się spodobać 😉

00kjuif.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
56 minut temu, Reddzik napisał:

myślę o kupnie dodatku do Tales of Arise,

Syf totalny, a pamiętaj że grałem oryginalne Tales Of Arise i podobało mi się. Zainwestuj swoje pieniądze w coś lepszego. 

1 minutę temu, azgan napisał:

Oglądałem za to film CGI. Oglądałeś może 😁? Myślę że mógłby Ci się spodobać 😉

Tak, oglądałem, było to częścią mojej listy związanej z ogrywaniem FFVII, którą mi polecono na jakimś forum jrpg. Heh, czyli jakby nie było największy twist fabularny już znasz... 

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Element Wojny

Dawaj bo jestem ciekawy tych różnic 😁. Możesz ograniczyć się do Remake Part I to nie będzie spoilerów 😋.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, azgan napisał:

@Element Wojny

Dawaj bo jestem ciekawy tych różnic 😁. Możesz ograniczyć się do Remake Part I to nie będzie spoilerów 😋.

Nie, po prostu graj, nie psuj sobie zabawy. Możliwe że będą jakieś nawiązania, puszczą oczko do graczy i w jakiś sposób pewne rzeczy zasugerują, pokażą. 

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
24 minuty temu, Element Wojny napisał:

Syf totalny, a pamiętaj że grałem oryginalne Tales Of Arise i podobało mi się. Zainwestuj swoje pieniądze w coś lepszego. 

Czyli nie warto brać dodatku? Grę ograłem, ale nie maksowałem do końca, skończyłem fabułę i wsio. Podobała mi się i myślałem, że dodatek przedłuży grę, ale jak mówisz, to dobrze, odpuszczę. Dziękuję za info :)

Edytowane przez Reddzik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 minut temu, Reddzik napisał:

Czyli nie warto brać dodatku? Grę ograłem, ale nie maksowałem do końca, skończyłem fabułę i wsio. Podobała mi się i myślałem, że dodatek przedłuży grę, ale jak mówisz, to dobrze, odpuszczę. Dziękuję za info :)

Zero nowych lokacji, zero nowych przeciwników, zero ulepszeń gameplay'owych, jeden wielki recycling tego co już było, miałka fabuła niezwiązana z podstawką na góra 10h. Nie wiadomo po co to wydano i dla kogo. 

aaa.png

• Thanks 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponad 13 mln wyświetleń tej scenki Tify w bikini. :E

SE wiedział dokładnie, co robi przy jej tworzeniu. :E Chyba uczyli się od twórców Stellar Blade. :E 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6LvDAa5.jpeg

2 godziny temu, Jaycob napisał:

Ponad 13 mln wyświetleń tej scenki Tify w bikini. :E

SE wiedział dokładnie, co robi przy jej tworzeniu. :E Chyba uczyli się od twórców Stellar Blade. :E 

No hej :szczerbaty:

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, ToCav napisał:

Za pare lat. W takie gry i tak się gra najlepiej na konsoli. na PC zawsze są problemy tak jak było z pierwszym remake.

Nie pamiętam kiedy miałem jakieś problemy przy premierze gry na PC 🤷

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Userkamil
Port na PC poprzedniej części nie należał do najlepszych, szczególnie premierowo.

No, ale z drugiej strony, wystarczy poczytać opinie jak tutaj niedawno grali w demko, quality w miarę ostre, ale 30fps z dropami, performance lepsza płynność, ale mydło. Na dobrym PC mimo wszystko są większe możliwości konfiguracji i to płynniej z większą liczbą detali/lepszą rozdzielczością idzie ustawić.

Ogólnie oni w tych FF nie są za dobrzy w optymalizację i na PS ciężko im to ogarnąć i porty na PC nie są do końca dopracowane.

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłbym na premiere ale to mydło na SS średnio wygląda. Walka chyba dalej w 30fps?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, lukadd napisał:

@Userkamil
Port na PC poprzedniej części nie należał do najlepszych, szczególnie premierowo.

No, ale z drugiej strony, wystarczy poczytać opinie jak tutaj niedawno grali w demko, quality w miarę ostre, ale 30fps z dropami, performance lepsza płynność, ale mydło. Na dobrym PC mimo wszystko są większe możliwości konfiguracji i to płynniej z większą liczbą detali/lepszą rozdzielczością idzie ustawić.

Ogólnie oni w tych FF nie są za dobrzy w optymalizację i na PS ciężko im to ogarnąć i porty na PC nie są do końca dopracowane.

Final Fantasy XV na PC wygląda lepiej ale Remake Part I Final Fantasy VII to jest praktycznie to samo co na PS5. Mam na STEAM Intergrade i na PlayStation. Różnice to tam są najwyżej w rozdzielczości jeśli mówimy o grafice 

Rebirth od początku powstawał z myślą o PS5 więc na PC graficznie wyglądałoby to podobnie do tego co jest w trybie jakości tylko na kompie miałbyś więcej k/s. 

Tryb jakości Part II jest O.K o ile nie przeszkadza komuś 30fps. Tryb wydajności to jest totalna kupa i moim zdaniem nie jest warty tych 60 k/s. 

Square Enix nigdy nie brylowało w optymalizacji. W Final Fantasy XVI jedyny jak dla mnie użyteczny tryb to jest też ten od jakości 

chociaż tam ten tryb wydajności był lepiej zrobiony zresztą w Part I 7 też lepiej to wygląda. 

Krótko mówiąc tryb wydajności w Rebirth jest dodany na siłę tylko po to żeby był.

Wystarczy zapoznać się z analizą od Digital Foundry i posłuchać co mówią na temat Part II (wersja Demo oczywiście):

"Opierając się na pierwszych dwóch rozdziałach, Final Fantasy 7 Rebirth jest grą dobrze wyglądającą, aczkolwiek z pewnymi charakterystycznymi wadami wizualnymi, które pojawiają się w niektórych sceneriach. Jest to zdecydowany krok naprzód w stosunku do swojego poprzednika, ale nie wykorzystuje zbyt wiele technologii renderowania obecnej generacji.

Liczba klatek na sekundę jest co najmniej dobra w obu trybach. Tryb graficzny prezentował niemal idealne 30 klatek na sekundę w całej testowanej przeze mnie zawartości, bez żadnych odchyleń poza bardzo sporadycznymi spadkami klatek.

Tryb wydajności działa przez większość czasu w 60 klatkach na sekundę, co jest solidnym osiągnięciem jak na tytuł z otwartym światem stworzony na silniku Unreal Engine 4. Jednak gra ma tendencję do okresowych spadków, przy czym najdłuższe spadki występują podczas sekwencji intensywnych walk i podczas przemierzania Nibelheim.

Nie umniejsza to temu, w czym gra jest doskonała. Przerywniki filmowe wyświetlane w czasie rzeczywistym wyglądają pięknie, podobnie jak w Remake’u. Postacie są bogato renderowane, mają doskonałe cieniowanie skóry, szczegółowe, płynnie animowane włosy i doskonałe materiały strojów".

Edytowane przez azgan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, azgan napisał:

Rebirth od początku powstawał z myślą o PS5 więc na PC graficznie wyglądałoby to podobnie

Niesamowite jak nagle „osleples” gdy sprzedałeś kartę graficzną i przesiadłeś się na konsole. 😅  

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Niech zgadnę - "zupełnie inna gra?" :szczerbaty:

Ostatni FF gdzie faktycznie były duże różnice na PC to była XV i tam faktycznie można mówić że jest przepaść bo były dodatkowe bajery graficzne i ogólnie wszystko wyglądało lepiej i działało lepiej na PC ale w Remake VII już tak nie jest 

Już pomijam że Rebirth nie ma na PC więc jałowa dyskusja o tym co mogłoby być. I tak, tak wiem "filmik na YouTube tego nie oddają, nic nie widać bo kompresja wszystko zabija"... generalnie to wszyscy są ślepi i tylko Ty masz dobry wzrok 😉

Edytowane przez azgan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, azgan napisał:

Już pomijam że Rebirth nie ma na PC więc jałowa dyskusja o tym co mogłoby być. 

Przecież sam takowe porównanie zaczales 😅

24 minuty temu, azgan napisał:

Rebirth od początku powstawał z myślą o PS5 więc na PC graficznie wyglądałoby to podobnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
16 minut temu, Userkamil napisał:

Przecież sam takowe porównanie zaczales 😅

Odniosłem się do tego czego można się spodziewać na podstawie Part I bo to akurat można sobie już porównać. Port wersji na PC jest żywcem przeniesiony z konsoli https://www.eurogamer.pl/final-fantasy-7-remake-na-pc-to-rozczarowanie-analiza-digital-foundry do tego stopnia że nawet nie poprawili interfejsu z mapowaniem przycisków z pleja i trzeba się wspierać modami żeby jakoś to poprawić https://www.nexusmods.com/finalfantasy7remake/mods/231 

Part II korzysta z tej samej technologii co Part I Remake. Poczytaj sobie:

https://www.unrealengine.com/fr/blog/final-fantasy-vii-remake-built-with-ue4

https://wccftech.com/final-fantasy-vii-rebirth-unreal-engine-4-release-sooner/

Edytowane przez azgan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
42 minuty temu, azgan napisał:

Final Fantasy XV na PC wygląda lepiej ale Remake Part I Final Fantasy VII to jest praktycznie to samo co na PS5. Mam na STEAM Intergrade i na PlayStation. Różnice to tam są najwyżej w rozdzielczości jeśli mówimy o grafice 

XV zdecydowanie lepiej wygląda i płynniej działa w wersji PC, na PS jest totalne mydło/niska rozdzielczość niski fps i mocno pocięte detale. W to grałem na jednym i drugim. Wersja konsolowa mimo bolączek wersji PC to zdecydowanie gorzej.

Co do obecnego w pierwszej części Remake VII no też rozdziałka zdecydowanie do przodu, tak samo płynność, detale fakt jak piszesz słabo podbite.
No, ale jednak jak testowo odpalałem to na PC względem PS5 to całkowicie inna zabawa, lepsza płynność i lepsza rozdziałka.

Ale i tak ja czekam, aż będzie bliżej końca wydaja tej gry zanim zacznę ogrywać :E Pierwszą część może z godzinę z hakiem na PC pograłem i podobnie na PS z godzinę testowo i czekam jeszcze trochę, aby nie było za daleko z ograniem do wydania 3 części :E

W zasadzie jakby to wydali only na konsoli i nawet w tych niestabilnych 30fps to i tak bym ograł dla klimatu :E Tyle, że no w miarę za jednym ciągiem razem.

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
20 minut temu, lukadd napisał:

XV zdecydowanie lepiej wygląda i płynniej działa w wersji PC, na PS jest totalne mydło/niska rozdzielczość niski fps i mocno pocięte detale. W to grałem na jednym i drugim. Wersja konsolowa mimo bolączek wersji PC to zdecydowanie gorzej.

Co do obecnego w pierwszej części Remake VII no też rozdziałka zdecydowanie do przodu, tak samo płynność, detale fakt jak piszesz słabo podbite.
No, ale jednak jak testowo odpalałem to na PC względem PS5 to całkowicie inna zabawa, lepsza płynność i lepsza rozdziałka.

Ale i tak ja czekam, aż będzie bliżej końca wydaja tej gry zanim zacznę ogrywać :E Pierwszą część może z godzinę z hakiem na PC pograłem i podobnie na PS z godzinę testowo i czekam jeszcze trochę, aby nie było za daleko z ograniem do wydania 3 części :E

XV najlepiej z dostępnych konsol w tamtym czasie to wyglądał najlepiej akurat na XOX a nie PS4PRO ale tak wersja na PC była wyraźnie lepsza i dopakowana graficznie (7 lat temu). 

Port Remake Part I to nawet w ustawieniach na PC korzysta z tego samego oszukanego 4K co na PS5 ba nawet w temacie w dziale PC sami o tym informujecie wystarczy sobie przeklikać. Oczywiście można sobie to poprawić ale nie zmienia to faktu jakiej jakości to jest port.

20 minut temu, lukadd napisał:

W zasadzie jakby to wydali only na konsoli i nawet w tych niestabilnych 30fps to i tak bym ograł dla klimatu :E Tyle, że no w miarę za jednym ciągiem razem.

Najpierw to niech wydadzą 16 na PC bo już dawno wyłączność wygasła, zapowiedź zrobili, nowy Final Fantasy się pojawił a nawet Tasera z wersji na kompa nie pokazali 😉. No i prędzej tutaj spodziewałbym się jakiś ulepszeń graficznych bo ta sama ekipa robiła co XV i też na Luminous Engine a nie Unreal Engine 4 jak Part I i II Remake VII :szczerbaty:

Edytowane przez azgan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XV jeszcze przedpremierowo widziałem na własne oczy na gamescomie :E Później też wersję PC przedpremierowo, ale jak odpaliłem u siebie po wydaniu gry to wymagania były solidne na tamte czasy :E Dzisiaj przy obecnych GPU można się z nich śmiać, ale wtedy grubo grzało :E

Part 1 relatywnie od niedawna mam w bibliotece i łanie śmiga, ładnie wygląda w 4k@120, co i na ile poprawili nie mam pojęcia względem premiery PC. Ale w porównaniu do wersji PS5 gdzie jakieś ponad rok temu ostatnio to odpalałem i widziałem to jest zdecydowanie na plus rozdzielczość i płynność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi