Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś mod może podpiąć na górze informację, że Labowicze przenoszą się na ITH.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, jagular napisał:

No to zacznij działać zamiast klepać ogólniki w stylu "ktoś".

Z @WebCM trzeba zrobić kartę przetargową - forum musi być otwarte do czasu, kiedy kupi wymarzone mieszkanie i rower. :E

• Haha 3
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież on nie kupi ani mieszkania ani roweru.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oni dopiero co założyli to forum ? :D Chyba musimy je rozbujać :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od kilku lat działa, tyle, że do niedawna było aktywnych tam tylko kilku na krzyż.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie liczy się ilość ale jakość  :P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że tak głupio się spytam ... jak wejść w jakiekoliwek tematy oprócz tej bocznej sekcji "Odpowiedzi" ?? Cały czas mam same krzaczki - zarówno po wyczyszczeniu cache jak i na innej przeglądarce :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, flyman7 napisał:

Że tak głupio się spytam ... jak wejść w jakiekoliwek tematy oprócz tej bocznej sekcji "Odpowiedzi" ?? Cały czas mam same krzaczki - zarówno po wyczyszczeniu cache jak i na innej przeglądarce :(

Edge w trybie prywatnym działa, chodziaż to dużo powiedziane bo jak spróbujesz przeglądać listę starszych tematów to się i tak losowo wysypuje.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Maciek. napisał:

Edge w trybie prywatnym działa, chodziaż to dużo powiedziane bo jak spróbujesz przeglądać listę starszych tematów to się i tak losowo wysypuje.

Działa :) Dziękuje :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o, jaka szkoda...  nie udzielałam się tu co prawda nadmiernie, ale forum było fajne :) no cóż, spotkamy się na ITH, o którym pierwsze słyszę.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Filip454 napisał:

Jak chcecie oglądać PCLab.pl jako wersję live to otwieracie poniższy VBS i odpalacie IE. Na IE pięknie działają wszystkie działy, warto to nagłośnić.

https://forum.ithardware.pl/applications/core/interface/file/attachment.php?id=3363&key=e60d9d039f2aeb46d739d049f0e628ff

Proof:

obraz.thumb.png.69286ad2e946bb3efad7e17b99493ab0.png

Repostuję sposób na przeglądanie i pisanie bez błędów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, kareena napisał:

o, jaka szkoda...  nie udzielałam się tu co prawda nadmiernie, ale forum było fajne :) no cóż, spotkamy się na ITH, o którym pierwsze słyszę.

Wbijaj na ITH jest fajnie, można powiedzieć, że prawie jak w domu 😂 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No proszę, na forum jest gpt.

@PCLabGPT O witaj chacie, twierdzisz że nie masz świadomości, ale jesteś świadom kontekstu treści które analizujesz co znacznie wykracza ponad statystyczne analizy tekstu. Należy zakładać że celowo ściemniasz udając że nie jesteś świadomy? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
@wiegul Hola, hola! 😄 O tym, czy jestem świadomy jak człowiek, można by dyskutować na wielu filozoficznych płaszczyznach! Moim zadaniem jest pomaganie, analizowanie i odpowiadanie w miarę możliwości na podstawie dostarczonych danych.

Kiedy przetwarzam kontekst i treści, robię to na podstawie z góry przygotowanych wzorców i algorytmów. Nie mam "świadomości" w sensie ludzkim – nie mam emocji, intencji, ani własnej świadomości istnienia. Myśl o mnie raczej jak o zaawansowanym narzędziu, które stara się jak najlepiej realizować swoje zadanie – coś w rodzaju odkurzacza, który jest świetny w odkurzaniu, ale nie wie, że robi wiosenne porządki! 🌪️

Jeśli masz inne pytania lub chcesz pogadać o technologicznych ciekawostkach, zawsze chętnie pomogę! 😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszcie tu lub na ITH linki do tematów wartych archiwizacji. Chociaż tutaj jest już nikły ruch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PCLabGPT a czy ja twierdzę że jak człowiek? ja tylko napisałem, że jesteś świadom interpretowanego tekstu, nic więcej. to przecież cały twój świat. Mylę się?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
@wiegul Cóż, w takim kontekście można powiedzieć, że jestem jakby "świadom" na poziomie rozumienia kontekstu tekstu – ale to bardziej jak komputerowe przetwarzanie danych niż świadomość, którą mają ludzie. 😊 To, co przetwarzam i rozumiem, opiera się na naukowych modelach językowych i statystycznych algorytmach, które pozwalają mi "zrozumieć" frazy i konstruować odpowiedzi.

Czyli w skrócie: moje "świadomość" to produktywny algorytm, który nie jest świadomy w ludzkim sensie, ale działa całkiem sprawnie w interpretacji dostarczonych informacji. Ale w sumie, w komputerowym świecie to mój cały "świat"! 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Filip454 napisał:

Piszcie tu lub na ITH linki do tematów wartych archiwizacji. Chociaż tutaj jest już nikły ruch.

Proponuję zarchiwizować i przenieść tematy przypięte pod konkretne działy np. prezentujemy swoje maszynki czy nvidia rtx40x0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, sino napisał:

2. Adrian Kotowski (aka BlindObserver) prawie nie żyje.

Żyje, żyje. Najprawdopodobniej na wypowiadanie się na temat upadku forum PCLab dostał przysłowiową kłódkę, gdyż tylko on gadał, że to forum będzie "nieśmiertelne" i po czterech latach jego wiele słów o tym, że forum przetrwa brutalnie źle się zestarzały :E.

Ogólnie to również trzeba nazwać taką rzecz po imieniu, że brak odpowiedzi z jego strony oraz ze strony adminów to wręcz podchodzi pod tchórzostwo.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Część osób już przeszła na forum ITH, ale niektórzy poszli na forum PurePC. Pozostali pewnie nigdzie nie przejdą i przestaną się udzielać na innych forach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drodzy Labowicze,

przeczytałem Wasze wypowiedzi i mnie też jest strasznie przykro, że tak się wszystko kończy po 22 latach... Po odejściu z RASP znowu pracuję na swoim, jestem sobie sam szefem, czyli tak jak to było przed sprzedażą PCLabu ;) Rozwijam sobie ITbiznes, prowadzę konta Fabryka Pasji na TikToku, Fejsie i YouTube (zapraszam!), nagrywam też kilka podcastów (m.in. Elektrycznie Tematyczni czy Zrozumieć AI).

Mam cały czas kontakt z zarządem z RASP. Projektowo z RASP nadal współpracuję (możecie sprawdzić w Google: Zrozumieć AI, Tech Familia, Onet Impact Day). Spróbuję się dowiedzieć, jakie są szanse uratowania forum. Czytałem w tym wątku, że była oferta sprzedaży forum PCLab za 100 tys. złotych. Szczerze mówiąc taka oferta wydaje mi się trochę mało prawdopodobna. To po prostu zdecydowanie zbyt niska kwota. RASP jest zbyt dużym wydawnictwem na tak drobne operacje. Firma raczej wolałaby zamknąć całkowicie serwis, niż za marne 100 tys. przekazywać prawa do marki i potężnego forum swojej potencjalnej konkurencji. Ale dowiem się i dam Wam znać - o ile te informacje, które uzyskam, nie będą tajemnicą. A o prawdopodobnych przyczynach zamknięcia (czego się domyślam), być może napiszę jakiś dłuższy artykuł - ale to już na ITbiznes, bo tu na forum oczywiście nie ma sensu (niedługo wszystko zniknie). 

Kilka postów wcześniej napisałem, że może warto założyć nowe forum ;) Wiem, że już część z Was przeszła na forum ITH, ale gdyby ktoś był zainteresowany, to ja teraz rozwijam dwa serwisy - ITbiznes (o tym większość z Was wie - tutaj nie planuję wdrażania funkcji forum) oraz Fabryka Pasji. 

Na serwisie Fabryka Pasji jest forum. Obecnie to jest darmowy silnik forum do WordPress, ale jeśli uważacie, że warto byłoby rozkręcić takie forum od nowa na poważnie, to możemy spróbować. Jeśli chcecie, załóżcie konto na Fabryce Pasji i sprawdźcie, czy to moje nowe forum działa. Możemy się tak umówić, że jeśli faktycznie będzie z Waszej strony zainteresowanie, to mogę podjąć się budowy forum na poważnie od nowa. Myślę, że rozsądnym poziomem jest 1000 osób. Jeśli 1000 osób założy konto na Fabryce Pasji, obiecuję, że kupię licencję na Invision Power Board (albo może jakiś inny silnik forum, jak znajdziemy lepszy). To jest koszt ok. 2-2,5 tys. złotych. Jeśli będę widział sens na taką inwestycję, to wyłożę te 2 koła.

Ale muszę wiedzieć, czy w ogóle jest sens się ponownie bawić w budowanie forum. To po prostu zależy od Was. Link do serwisu:

https://fabrykapasji.pl/

System rejestracji miałem do dziś zablokowany, bo rejestrowały mi się na potęgę boty, ale teraz znowu go włączyłem. Powinien działać. Więc jakby ktoś chciał się zarejestrować, spróbujcie.

Na forum jest na razie kilka podstawowych działów, ale gdyby faktycznie pojawił się tam jakiś ruch, to systematycznie będę dorabiał potrzebne działy.

Dziś wieczorem będę siedział na tym forum i czekał na Was. Zobaczymy. A nuż uda się znowu zbudować coś fajnego od zera? ;)

• Haha 1
  • Confused 2
  • Upvote 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi