Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

qjin

Cyberpunk 2077

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, kadajo napisał:

Nigdy, przecież gra ma FidelityFX a to jest praktycznie to samo co FSR.

Chciałeś powiedzieć to samo gówno. Jak siedziałem na AMD to kombinowałem mocno z tym FidelityFX w CP2077 i szczerze używanie tego czegoś kompletnie mija się z celem, lepiej zjechać z niektórych ustawień żeby sobie zwiększyć FPS'y. FSR raczej nie przyniesie nic sensownego poza wprowadzeniem dużej ilości mydła którego ta gra zdecydowanie nie potrzebuje.

Do tego CP2077 jest doskonałym przykładem jak ch... jest Ray Tracing w wykonaniu AMD. Pamiętam jak wprowadzili RT na karty AMD w CP2077, od razu odpaliłem i zacząłem się bawić. Już nawet nie chodzi o to że momentalnie zjechałem z 80-90fps na 30fps bo niestety nie miałem pod ręką żadnego DLSS które by mi to zbalansowało, chodziło o to że te RT od AMD wyglądało jak jakiś biedny brat w porównaniu do tego co w tej samej grze oferuje RT od Nvidii. Od razu zauważyłem że te moje RT jest totalnie po ch... więc wszedłem na neta i sprawdzałem dla porównania te same miejscówki w CP2077 i na kartach Nvidii odbicia wyglądały o niebo lepiej - dedykowane rdzenie po prostu robią swoje i tyle. 

Do tego jest mało prawdopodobne że REDzi wprowadzą FSR, chyba że przy okazji premiery nextgena - warto pamiętać że gra była robiona we współpracy z zielonymi... 

Edytowane przez Element Wojny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ;)

Niektórzy obniżają detale inni wola mydło ze wszystkim na max.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, kadajo napisał:

Niektórzy obniżają detale inni wola mydło ze wszystkim na max.

Lepiej stracić kilka detali czy spierdzielić sobie wszystkie jakie są ? Trudny wybór... ?

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosty jak drut - zawsze AMD FSR o ile tylko gra daje taką możliwość, również bawiłem się tym co jest w CP 2077 i dopiero chyba przy 80% skalowania dało się płynnie grać na mixie średnio-wysokich detali w każdej miejscówce.

Poza tym dynamiczne skalowanie było zabugowane w tym czasie i coś tam było z nim nie tak, nawet w testach było o tym mówione.

AMD FSR w tej grze ma zdecydowany sens, tak samo przydałoby się w RDR2.

Edytowane przez caleb59
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Element Wojny napisał:

Lepiej stracić kilka detali czy spierdzielić sobie wszystkie jakie są ? Trudny wybór... ?

Problem w tym ze ty nie widzisz tego tak jak to widzi inna osoba.

Ja np. nie widzę sensu obniżania detali, bo gra zaczyna być lysa i jest to wyraźnie widoczne.

Wiec mogę napisać co mi po wyższej rozdzielczości jak gra zaczyna być lysa.

P.S. Co jest z tym ***** forum i chromem ze nie mogę polskich znaków używać bez autokorekty, do k***** już mnie to doprowadza.

Edytowane przez kadajo
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przechodzę na ustawieniach z filmu stilgara. Ustawienia z 2:22. Tyle że pole widzenia mam na 90, i nic nie dawałem na niskie.

Config ze stopki + rx 6700xt. Mam w 1440p fps w zakresie 60-80 bez fidelity fx

Myślałem, że będzie pełne FSR. Bo FidelityFX statyczne ustawiłem na 95% i przy tej wartości ledwo widać różnicę. (głównie porównywałem skórę/model laski w jednej ze scen)

PS. Ja wolę jakoś zjechać z mniej znaczących detali niż robić mydło.

Edytowane przez kogut199109
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, kadajo napisał:

P.S. Co jest z tym ***** forum i chromem ze nie mogę polskich znaków używać bez autokorekty, do k***** już mnie to doprowadza.

Polecam zmianę na Microsoft Edge, siedzę już dwa miesiące i wszystko działa o wiele lepiej :)

Co do Cybera to cały czas czekam na DLC :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, kadajo napisał:

Od lat na fonie jak i na kompie, nie mam i nie miałem nigdy problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, kadajo napisał:

Problem w tym ze ty nie widzisz tego tak jak to widzi inna osoba.

Nie wiem jak widzą inni, ja miałem niedawno badanie wzroku i wyszło bardzo dobrze. Miałem też kartę od AMD i sporo się bawiłem FSR'em - i na zabawie się skończyło, bo używanie tego mijało się z celem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie, jakbym i ja miał o ile pamiętam 6700XT tak jak Ty wtedy to po co się tym bawić skoro ta karta wydajnością nadrabia i nie trzeba bawić się w dodatkowe skalowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, caleb59 napisał:

Pewnie, jakbym i ja miał o ile pamiętam 6700XT tak jak Ty wtedy to po co się tym bawić skoro ta karta wydajnością nadrabia i nie trzeba bawić się w dodatkowe skalowanie.

Zanim kupiłem tego 6700XT w marcu 2021r. CP2077 ukończyłem na premierę mając identyczny CPU jak Ty i identyczny GPU jak Ty (jedyna różnica model - Ty masz Gaming X, ja miałem Armora).

Nie musiałem bawić się w żadne skalowanie czy inne pogarszanie jakości obrazu - grałem w FHD, zmieniłem kilka ustawień z Ultra na High/Very High i ściągnąłem z Nexusa plik konfiguracyjny pod CP2077 który znacznie poprawiał komfort rozrywki dzięki różnym tweakom (bez zauważalnego pogorszenia jakości obrazu) i gra z reguły trzymała w miarę stabilne 60 fps'ów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Element Wojny napisał:

...i gra z reguły trzymała w miarę stabilne 60 fps'ów. 

I właśnie dlatego wolę AMD FSR by trzymała 60fps i więcej niż "z reguły w miarę stabilne 60fps". ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Element Wojny napisał:

Nie wiem jak widzą inni, ja miałem niedawno badanie wzroku i wyszło bardzo dobrze. Miałem też kartę od AMD i sporo się bawiłem FSR'em - i na zabawie się skończyło, bo używanie tego mijało się z celem. 

Nadal nie rozumiesz. To nie ma nic wspólnego ze wzrokiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, caleb59 napisał:

I właśnie dlatego wolę AMD FSR by trzymała 60fps i więcej niż "z reguły w miarę stabilne 60fps". ;)

Jedni wolą w miarę stabilne fps'y inni wolą mydełko fa.

3 godziny temu, kadajo napisał:

Nadal nie rozumiesz. To nie ma nic wspólnego ze wzrokiem...

Więc albo chodzi o kasę albo o kobietę - tyle że to chyba nie to forum...

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można mieć  i stabilny fps i brak mydełka... sam wiesz ze w jednej grze jest mydło w innej nie wiec po co o tym dyskutować :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, kadajo napisał:

Można mieć  i stabilny fps i brak mydełka... sam wiesz ze w jednej grze jest mydło w innej nie wiec po co o tym dyskutować :)

Żeby być szczerym w bodajże 2 grach które testowałem FSR dało się używać w trybie UQ - z zadowalającym wzrostem fps i niewielką utratą jakości obrazu; niestety w pozostałych utrata jakości była po prostu zbyt wielka by się w takie coś bawić, seryjnie wolałem zjechać z kilku detali by uzyskać podobny efekt. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i luz. Chodzi mi o to ze dla ciebie lepszym rozwianiem jest zjechanie z detali a dla innego będzie użycie FSR czy tam FFX ze wszystkim na maks. Jakie to ma w sumie znaczenie. Każdy ustawia sobie tak jak uważa dla niego za najlepsze. Luz.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, kadajo napisał:

No i luz. Chodzi mi o to ze dla ciebie lepszym rozwianiem jest zjechanie z detali a dla innego będzie użycie FSR czy tam FFX ze wszystkim na maks. Jakie to ma w sumie znaczenie. Każdy ustawia sobie tak jak uważa dla niego za najlepsze. Luz.

Nie. Jesteśmy w internecie, tu każdy wie lepiej co dla Ciebie jest lepsze, czego i jak powinieneś używać :E

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie tak. Zaraz mnie ktoś rozstrzela bo gram w FHD, zazwyczaj w 60fps na 144hz monitorze na RTX 3070... :E

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślisz, że masz bardziej zryty beret ode mnie gram ~80fps na OLEDzie pomimo, że mogę odkręcić kurek na 120fps ?

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, kadajo napisał:

W sumie tak. Zaraz mnie ktoś rozstrzela bo gram w FHD, zazwyczaj w 60fps na 144hz monitorze na RTX 3070... :E

jak masz g-sync + 144hz to `sa duzo lepsze wrażenia niz ustawianie 60hz 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naturalnym jest biorąc pod uwagę AMD FSR używanie tylko i wyłącznie opcji Ultra Quality, wszystko niżej to nieakceptowalne mydło i zbyt duże straty na skalowaniu, podejrzewam, że podobnie jest z DLSS od Nvidii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, sideband napisał:

Myślisz, że masz bardziej zryty beret ode mnie gram ~80fps na OLEDzie pomimo, że mogę odkręcić kurek na 120fps ?

To Was zostawiam o mile. 

144Hz a blokada na 30fps/30Hz, włączony uplynniacz w TV i pad w ręku :E

2 godziny temu, caleb59 napisał:

Naturalnym jest biorąc pod uwagę AMD FSR używanie tylko i wyłącznie opcji Ultra Quality, wszystko niżej to nieakceptowalne mydło i zbyt duże straty na skalowaniu, podejrzewam, że podobnie jest z DLSS od Nvidii.

W Hellblade: Senua's Sacrifice są dostępne obydwie techniki. FSR Ultra Jakość generuję orbaz praktycznie taki sam jak najgorszy tryb DLSS Wydajność przy czym rozwiązanie nVidii jest znacznie wydajniejsze.

FSR Ultra Jakość w kwestii jakości obrazu nie ma startu do DLSS Jakość czy tryb zrównoważony. 

Obydwa te tryby generuję znacznie lepszy obraz od rozwiązania AMD.

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, kadajo napisał:

Ja ustawiam blokadę fps zależnie od gatunku gry, Jak jakiś powolny rpg to lock na 75 fps. Pełne użycie szybkiej matrycy robię w zasadzie tylko w strzelankach/multi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Mój RTX za każdym razem jak próbuje wydusić 144fps wyświetla napis - " ****** cię? " :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi