Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Stjepan

Starfield temat oficjany

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, Isharoth napisał:

Ogólnie w polskiej scenie recenzenckiej ten problem jest spory, a im bardziej znana osobistość, tym paradoksalnie większe prawdopodobieństwo że nie będzie w stanie poprawnie zrecenzować gry.

Ogólnie tak jest na całym świecie, i nie tylko w branży komputerowej. Wszystko się rozchodzi o $, a niezależnych recenzentów trzeba szukać ze przysłowiową świeczką. Chcesz najlepszą recenzję? Zagraj, oceń w swojej skali, zweryfikuj swoje plusy i minusy, wtedy masz recenzję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli się nie sprzedasz to nie dostaniesz za friko klucza żeby móc pograć wcześniej niż reszta, nie będziesz miał benefitów, ani $ z tego, ale niektórzy na yt to już przesadzają, zachwalają badziewie pod niebiosa, gdy w poprzedniej recenzji jechali po lepszej grze itp, najlepiej olać wszystkich youtuberów, jakiś lamus który zaczął swoją przygodę z gamingiem parę lat temu ma za ciebie decydować, albo mówić ci co jest dobre, a co nie :lol2:

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HulkHogan zapowiedział Starfield  HD Reworked

• Like 4
  • Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten mod to "must have" jak do CP2077 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD reworked...dla 3-dniowej gry...

• Haha 8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, JDM napisał:

To Bethesda, tutaj powinieneś liczyć nie czas od premiery a wiek silnika :E

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Kris194 napisał:

Międzyukładowa może tak ale międzyplanetarna? Przecież już od lat przesyłane są zdjęcia na Ziemię z łazika, który znajduje się na Marsie. Pisanie, że komunikacja międzyplanetarna jest niemożliwa z punktu widzenia fizyki to wierutna bzdura.

Jest możliwa, ale dużo bardziej czasochłonna niż jest to przedstawiane w grach czy filmach.
Komunikacja z Marsem to 3-20 minut sygnału radiowego w jedną stronę (w zależności od wzajemnego położenia między Ziemią a Marsem).
Planety zewnętrzne to już kilka godzin w jedną stronę, a inne układy to już lata/dziesiątki/setki/tysiące lat.

2 godziny temu, diggerx napisał:

Co wy nie słyszeliście o splątaniu kwantowym?

Ciekawy koncept, wprowadzony zresztą w Mass Effectach (kwantowy komunikator stanu splątanego).
Niestety, w rzeczywistości prawdopodobnie nie zadziała:
https://www.youtube.com/watch?v=BLqk7uaENAY

Edytowane przez Paw79
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, JDM napisał:

E tam, pewnie Bethesda użyła w Starfieldzie oryginalnych tekstur z Morrowinda, a modderzy poszli za ciosem i przenieśli tekstury, ale z HD moda do Morrowinda. 8:E

Edytowane przez Isharoth
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Isharoth napisał:

Ta drama wokół Starfielda chyba wywołała pozytywny efekt, przynajmniej chwilowy. Powstały artykuły i materiały, które w końcu nauczyły ludzi czym powinna być recenzja... I że 'mi się podoba, dam 10/10' nią nie jest i nie przystoi zawodowemu recenzentowi, jeśli nie potrafi rozsądnie i w obiektywny sposób jej uargumentować. Tak, może chociaż na chwilę ludzie skończą z tą bzdurą że 'nie da się być obiektywnym'. Oczywiście że się da, tylko nie w każdej sytuacji i nie w pełni. Recenzent jest od tego żeby wskazać rzeczywiste plusy i minusy gry. A tymczasem recenzenci z hurraoptymizmem wychwalają grę, która ma oczywiste problemy i jak już to tylko nieśmiało o nich wspominają, albo całkowicie pomijają.

Ja rozumiem że gra komuś może się podobać. I mi też na razie nawet się podoba, choć od razu zaznaczę że szału nie robi i nie wciągnąłem się tak jak np, w przypadku BG3, gdzie potrafiłem przesiedzieć pół dnia. Ale 'podoba mi się' to nie jest podstawa do oceny. Fajnie jak recenzent wspomni że gra jest w jego guście. Jest to mile widziane i dla niektórych osób może być przydatne. Ale opieranie na tym całej recenzji jest strasznie nieprofesjonalne i wg mnie takie osoby powinny być skreślone z tego zawodu, jeśli robią to nagminnie. Albo przynajmniej nie powinny nazywać swoich materiałów recenzjami.

Ogólnie w polskiej scenie recenzenckiej ten problem jest spory, a im bardziej znana osobistość, tym paradoksalnie większe prawdopodobieństwo że nie będzie w stanie poprawnie zrecenzować gry.

Od dawna to mówię, że można dążyć do obiektywizmu w recenzjach i rzetelnie każdy element ocenić to od razu jeb "recenzja z definicji jest subiektywna" i po rozmowie. "Jemu się podoba i nie dyskutuj jego 10/10". Jak piszesz sobie bloga do poduszki to sobie wystawiaj i 11/10 ale jak ktoś się chce tytułować recenzentem to niech coś za tym idzie.

Edytowane przez bleidd
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, JDM napisał:

Nie no nie mogę z tych randomowych lokacji. Jestem na Charonie, księżycu Plutona. Temp. -220 stopni, a tam rozstawione stanowisko a'la jarmark - gołe stoliki pod daszkiem z plandeki (tam nie ma atmosfery, więc deszczu też nie ma prawa być), a na stolikach jedzenie, woda (przypominam - 220stopni) a na końcu najlepsze - chłodziarka :E  Nie liczyłem na jakieś rygorystyczne realia, no ale ludzie...
Już lepsze lokacje i fabuły misji robił ten grubas Walaszek w 2007 roku ;)

Nie szkaluj, przecież obiekty miały być rozstawiane zgodnie z parametrami danego biomu! Pewnie nawet nie grałeś, bo nie stać się na 4090 :(

Godzinę temu, AndrzejTrg napisał:

Chcesz najlepszą recenzję? Zagraj, oceń w swojej skali, zweryfikuj swoje plusy i minusy, wtedy masz recenzję.

Tak jest, kup, zagraj, niech Howard zarobi, a jak się okaże, ze kupiłeś kupę, to już twój problem. Piękny nowoczesny świat. Cóż, nie każdy jest na tyle bogaty albo chętny do bycia dymanym, by żyć wedle takiego credo :)

Edytowane przez Zas
  • Like 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze ocena na steam już na granicy bardzo pozytywnej - pozytywnej bo 80%  więc pomału spada :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, Zas napisał:

Nie szkaluj, przecież obiekty miały być rozstawiane zgodnie z parametrami danego biomu! Pewnie nawet nie grałeś, bo nie stać się na 4090 :(

Tak jest, kup, zagraj, niech Howard zarobi, a jak się okaże, ze kupiłeś kupę, to już twój problem. Piękny nowoczesny świat. Cóż, nie każdy jest na tyle bogaty albo chętny do bycia dymanym, by żyć wedle takiego credo :)

Jak widać ludzie są, kupują preordery, dopłacają do wcześniejszego dostępu, taki howard to by chciał żyć nie umierać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pisałem, że jak tylko odblokują Metacritic dla wszystkich to gra szybko zostanie wyjaśniona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Isharoth napisał:

Tak, może chociaż na chwilę ludzie skończą z tą bzdurą że 'nie da się być obiektywnym'. Oczywiście że się da, tylko nie w każdej sytuacji i nie w pełni. Recenzent jest od tego żeby wskazać rzeczywiste plusy i minusy gry.

Czasem jest tak, że tekst recenzji nie uzasadnia w żaden sposób oceny końcowej, ale przynajmniej autor ma spokój i nie zostanie wykluczony z grona osób, które otrzymują dostęp do gier przed premierą. Bo przecież ludzie patrzą głównie na cyferki, one też są najmocniej eksponowane. To niestety biznes, więc ciężko tutaj o zdrowy grunt. Zgadzam się również w kwestii "nie można być obiektywnym, bo każda opinia jest siłą rzeczy subiektywna". To często stosowane i IMO bardzo krzywdzące uproszczenie. Na ocenę danej gry składają się elementy, które jak najbardziej podlegają obiektywnej ocenie - grafika, animacje, stopień rozbudowania. Inne już mniej, choćby dialogi i postaci można ocenić na oba sposoby. Z pewnością nie jet to zero-jedynkowa sytuacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Dark Ambient napisał:

A pisałem, że jak tylko odblokują Metacritic dla wszystkich to gra szybko zostanie wyjaśniona.

Już zaczyna się słodkie pierdzenie, że ocena na Meta tak niska bo to review bombing od posiadaczy PS5 🤐

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie łaże po tej Nowej Atlantydzie, jestem w Studni, i dochodzę do wniosku, że poziom oprawy graficznej to taki Deus Ex Mankind Divided z 2016, tylko, że jakimś cudem wszystko właściwie wygląda gorzej.

• Like 2
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, MJRegul napisał:

Już zaczyna się słodkie pierdzenie, że ocena na Meta tak niska bo to review bombing od posiadaczy PS5 🤐

Teraz każdy kto oceni grę negatywnie będzie zazdrosnym posiadaczem ps5 😅

Z drugiej strony właściciele xboxa będą zaciekle bronili Starfielda bo w końcu mają prawię ekskluzywną grę o której jest głośno...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Strilok napisał:

HulkHogan zapowiedział Starfield  HD Reworked

Oo to może w końcu będą te skały :szczerbaty:

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, frog67 napisał:

Widze ze ocena na steam już na granicy bardzo pozytywnej - pozytywnej bo 80%  więc pomału spada :E 

Wyłącz filtry (zapewne językowy - twoje vs wszystkie języki) - jest 76% :) 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Początek gry w kopalni rewelacja, miałem wrażenie, że gram na IPS, a nie Oledzie, ten filtr to jest porażka.

Obudził się we mnie złomiarz, normalnie fallout w kosmosie. :E

zlom.jpg

Oczywiście nie obyło się bez dodatkowych wrażeń.

60fps-shock.gif

To się wstrzeliłem z odpowiedzią.

4090.jpg

🤭

Edytowane przez Doamdor
  • Like 1
  • Haha 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sposób w jaki wykorzystywana jest w tej grze umiejętność perswazji, pozostawia sporo do życzenia. Jedna z pierwszych misji głównego wątku, gdzie masz przekonać bandytów, aby opuścili bank i uwolnili zakładników - podchodzisz do interkomu, każesz im opuścić bank i uwolnić zakładników (logicznie,nie?). Co też czynią. :E Twoje argumenty to dwa zdania na krzyż. Nie ma żadnego backgroundu, wykorzystania zebranych w mieście informacji, nic. Jak do tej pory za każdym razem, w każdym zadaniu, wyglądało to tak samo - nikt się nie kryje z tym, że ta opcja została dodana na siłę, aby uzasadnić jej istnienie. W zasadzie lepiej z niej w ogóle nie korzystać.

Gra ma spore problemy z poziomem trudności. Nie widzę żadnej różnicy w walce z bandytami na 5 poziomie, a z tymi na 15 czy nawet 25. Trochę więcej biorą na klatę i tyle. Mając level 5, tłukłem przeciwników na 30-40 bez większego problemu. Sugeruję od razu zwiększyć poziom trudności, jeśli ktoś szuka jakiegokolwiek wyzwania. Walka w przestrzeni kosmicznej to coś całkiem innego. Podoba mi się to, że fajnie oddano masę statku - czuć kiedy latamy wielkim, ciężkim klocem, a kiedy siadamy za sterami zwinnego statku bojowego. Niestety jeśli ktoś spodziewał się efektownych dogfightów, tutaj ich nie uświadczy. Potyczki to z reguły klasyczny dick content, czyli kto ma większe działa i mocniejsze tarcze. Nie ma za wiele miejsca na manewrowanie, uniki czy jakąkolwiek taktykę, nawet szybsze statki są za mało ruchliwe, aby uniknąć ostrzału. Z drugiej strony ma to sens, to nie są małe, zwinne gwiezdne myśliwce, tylko kosmiczne samochody ciężarowe.

Rozczarowała mnie muzyka, spodziewałem się trochę "mroczniejszych" klimatów. Yep, to akurat kwestia mocno subiektywna. Rozważam też porzucenie wszelkich towarzyszy, miło że uwzględniono to w drzewku rozwoju. Na razie jedyną postacią, która nie irytuje po 15 minutach, jest irytujący startowy robot. Reszta to pozbawione charyzmy manekiny robiące za magazyn złomu.

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Vulc napisał:

Czasem jest tak, że tekst recenzji nie uzasadnia w żaden sposób oceny końcowej, ale przynajmniej autor ma spokój i nie zostanie wykluczony z grona osób, które otrzymują dostęp do gier przed premierą. Bo przecież ludzie patrzą głównie na cyferki, one też są najmocniej eksponowane. To niestety biznes, więc ciężko tutaj o zdrowy grunt. Zgadzam się również w kwestii "nie można być obiektywnym, bo każda opinia jest siłą rzeczy subiektywna". To często stosowane i IMO bardzo krzywdzące uproszczenie. Na ocenę danej gry składają się elementy, które jak najbardziej podlegają obiektywnej ocenie - grafika, animacje, stopień rozbudowania. Inne już mniej, choćby dialogi i postaci można ocenić na oba sposoby. Z pewnością nie jet to zero-jedynkowa sytuacja.

Cos w tym jest, ocena rozbita na kategorie lepiej to odzwierciedla. Ale to sie nie przyjmie, zbyt skomplikowane na szybki rzut oka w mediach.

Osobiscie uwazam ze dobrym kompromisem jest podwojna ocena. Dla mnie Starfield technicznie moze gdzies miedzy 5-6 stoi, ale to tez z sentymentu i tez przyzwyczajenia do tego co Bethesda robi, zawsze byli zacofani pod tym aspektem. 

Za to od strony gameplayu i tego jak sie bawie spokojnie 9/10. Za wolnosc, mozliwosc zabawy we wlasny sposob i tez prosta ale wciagajaca fabule prowadzaca przez sciezke zbierana dodatkowych questow pobocznych rowniez z fajnymi watkami. Ma cos w sobie ze ciagle chce mi sie cos w niej zrobic, i ciagle mam tone ciekawych opowiesci, przedstawionych z wciagajacej perspektywy.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i kto na ochotnika się zgłasza, że złapać kod  dla "M1911" tym sposobem i mi go podać bo mi potrzebny?

To find your weapon's reference ID, drop the weapon on the ground, open the console command, and click on the weapon. Your "WEAP (ID Code)" will now be displayed.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi