Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, 209458 napisał:

No że do ustawy o piernikach wrzucają paragraf o wiatrakach. To akurat była specjalność PiS-u. Ile oni tego nie na doklejali, zwłaszcza do specustaw covidowych.

W tym wypadku to miał pewnie być sposób na veto Dudy. Bo jak to prezydent nie podpisze ustawy o cenach prądu? Musi podpisać, bo wyjdzie, że przez niego ludzie płacą dużo wyższe rachunki.

Andrzej będzie wszystko blokował, sam tak zapowiedział Jak zamierzasz przeprowadzić z nim jakąkolwiek ustawę? Masz lepszy pomysł, czy Twoim zdaniem po prostu lepiej się z nim użerać? W takich warunkach będzie funkcjonować nowy rząd i to trzeba przyjąć do wiadomości.

Szkoda, że więcej nie wrzucili. Ja bym tam umieścił zlikwidowanie prokuratora krajowego i neoKRS i niech się Andrzej tłumaczy Polakom dlaczego nie podpisał.

5 godzin temu, forfun napisał:

A co do samej ustawy, to się nie wypowiadam. Są w Polsce eksperci i może ta wrzutka jest całkowicie sensowna, a drama jest napędzona przez farmy trolli.

Wystarczy obserwować wątek, którzy ludzie się odpalają z przekazem jak pisowcy nakręcają spiny.

13 godzin temu, 209458 napisał:

No że do ustawy o piernikach wrzucają paragraf o wiatrakach. To akurat była specjalność PiS-u. Ile oni tego nie na doklejali, zwłaszcza do specustaw covidowych.

W tym wypadku to miał pewnie być sposób na veto Dudy. Bo jak to prezydent nie podpisze ustawy o cenach prądu? Musi podpisać, bo wyjdzie, że przez niego ludzie płacą dużo wyższe rachunki.

Lepiej rozłożyć ręce i powiedzieć, że nic się nie da zrobić.

Edytowane przez Everyman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, LeBomB napisał:

Czyli mówisz, że umożliwienie zwiększania produkcji własnej energii ze źródeł niezależnych od paliw, które generują wysokie ceny prądu nie jest wsparciem odbiorców?

A może takie grzanie tematu przez określone media jest wynikiem tego, że PiS również złożył projekt w tej samej sprawie?

https://www.sejm.gov.pl/Sejm10.nsf/druk.xsp?nr=71

PiS był tak skuteczny dlatego, że nie cofał się przed żadną krytyką. Trzeba korzystać z tych wzorów i robić swoje, albo nie ma po co nawet zawiązywać nowego rządu.

• Sad 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Ronson napisał:

Poza tym jeszcze dochodzi ukształtowanie terenu, wielkość wiatraka, kwestia jego konstrukcji (już widzę jak w Polsce się stawia same nowe i najnowocześniejsze, robione specjalnie pod kątem akustyki) i na koniec kwestia indywidualna - różnie ludzie słyszą i różnie reagują. To, że Tobie pasuje, niczego nie dowodzi. 

Cały teren jest na jednej otwartej płaszczyźnie, idealnej pod budowę lotniska i dlatego właśnie tu powstaje CPK. Nie znam się na wiatrakach ale są to jedne z większych jakie widziałem a widziałem ich sporo. Na pewno to są starsze rozwiązania bo te wiatraki stoją już u Nas 15 lat. Najpierw postawili jeden a po 2 latach drugi. Przed postawieniem drugiego wiatraka zebrana została opinia społeczności (ponad 300osób), która w 100% nie miała żadnych przeciwskazań dla inwestycji. Mój dom był na linii prostej i do każdego wiatraka miałem ~220m. Z takiej odległości nic nie słychać czy to w nocy czy w dzień. Sąsiedzi mieli jeszcze bliżej i również u nich nic nie było słychać. Nie zgłaszali żadnych uwag,  Słuch mam perfekcyjny, nie wiem jak z tym sąsiedzi. Na podstawie 15 lat obcowania z wiatrakami na miedzy mam taką a nie inną opinię. A Ty na podstawie czego się wypowiadasz? Masz jakieś doświadczenie życiowe z wiatrakami czy zwyczajnie wyciągasz "dane" z internetu? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Everyman

Ja myślałem, że Ty oczekujesz jakichś zamiana na lepsze i nowych standardów, a Ty czytając ostatnie wpisy jesteś zwykły TKM - przykre trochę bo mimo że często się z Tobą nie zgadzam to uznawałem Cię za kogoś rozsądniejszego.

Co do Dudy to sprawa jest prosta. Zawetuje i wygłosi orędzie, że jak dostanie ustawę bez podłożonej "świni" to klepnie. Wtedy to kto inny się będzie musiał tłumaczyć.

Edytowane przez Klakier1984
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Ronson napisał:

Jak są tacy pewni swego to czemu nie ma propozycji od razu takiego przepisu, aby pozwanie i wywalenie wiatraka było ułatwione dla Polaków?

Bo bez względu na inwestycje zawsze znajdzie się ktoś kto będzie robił pod górkę bo ma taki kaprys. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Klakier1984 napisał:

Ja myślałem, że Ty oczekujesz jakichś zamiana na lepsze i nowych standardów, a Ty czytając ostatnie wpisy jesteś zwykły TKM - przykre trochę bo mimo że często się z Tobą nie zgadzam to uznawałem Cię za kogoś rozsądniejszego.

Co do Dudy to sprawa jest prosta. Zawetuje i wygłosi orędzie, że jak dostanie ustawę bo podłożonej "świni" to klepnie. Wtedy to kto inny się będzie musiał tłumaczyć.

Żeby odkręcić to co pisowcy zniszczyli trzeba szybkich i skutecznych środków. A jak przywrócimy państwo do normalności, to mozna pogadać o normalnych środkach.  W sprawach mniej ważnych np. in vitro też można zrobić zwykłą ścieżkę. 

Idealnie kopiujesz przekaz pisowski jak to teraz opozycja zniszczy Polskę. A wcześniej to nie przeszkadzały pisowskie metody.

Andrzej i tak będzie wszystko blokował. Z nim trzeba krótko, ale to Twój prezydent więc mnie nie dziwi to co piszesz.

• Like 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acha i to tłumaczy branie milionów Polaków na zakładników by szantażować Prezydenta w imię przepchnięcia czyichś interesów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, michaelius33 napisał:

Acha i to tłumaczy branie milionów Polaków na zakładników by szantażować Prezydenta w imię przepchnięcia czyichś interesów.

Czyich intereów, pisowski trollu? Siemensa? Niemców? A jak Orlen kupował niemieckie skocznie i sponsoruje niemieckich skoczków to siedzisz cicho?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Everyman napisał:

Idealnie kopiujesz przekaz pisowski jak to teraz opozycja zniszczy Polskę. A wcześniej to nie przeszkadzały pisowskie metody.

Andrzej i tak będzie wszystko blokował. Z nim trzeba krótko, ale to Twój prezydent więc mnie nie dziwi to co piszesz.

Jak Duda ("mój" prezydent tylko na pierwszą kadencję) dostanie osobną ustawę o wiatrakach i ją zawetuje dla zasady wtedy przyznam Ci rację.

Co do sposobów naprawy państwa po pisie to tu raczej wśród środowiska prawniczego opinie są dosyć spójne. Nie można nagle od tak podważyć sobie wszystkiego co poprzednicy zrobili (z wyrokami niekonstytucyjnych sędziów włącznie) bo wtedy obywatel totalnie stracą zaufanie do aparatu państwowego (pomijajac już kwestie jego totalnego paraliżu w takiej sytuacji). 

Parlamentarzyści również powinni robić swoje z głową tym bardziej, że nie muszą odkręcać ustaw w stylu "obcięcie ręki każdemu po 50 roku życia" Chyba że mamy tkwić w błędnym kole -to ok i tak mimo szumnych zapowiedzi wiele więcej po nowym rządzie się nie spodziewam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, voltq napisał:

Ale ustawę wiatrakowa to mogą robić ? I to w trybie pilnym xD

A ja Ci już mówię o co chodzi. Chodzi wyłącznie o interes PiSu. Znaleźli sobie powód by najeżdżać na ustawę bo:

1. Dali swój projekt

2. Ustawa ponoć obciąży Orlen dodatkowym podatkiem

3. Obligo giełdowe ma zostać przywrócone, więc skończy się regulacja odgórna cen energii.

8 godzin temu, 209458 napisał:

Ale ustawę wiatrakowa to mogą robić ? I to w trybie pilnym xD

Nie, nie bawimy się w sofistykę, Ty to próbujesz robić. Każde źródło energii nie oparte o paliwa kopalne, które po części musimy importować np. gaz, lub takich, których wydobycie nam się coraz mniej opłaca jak np. węgiel, jest krokiem do niezależności energetycznej i zmniejszania kosztów energii. Niestety nie mamy elektrowni atomowej, a jej wybudowanie i uruchomienie to proces drogi i czasochłonny. Dlatego alternatywą są elektrownie wiatrowe, słoneczne i biogazownie. 

Ewidentnie nie masz pojęcia od czego zależy i tak zawyżona u nas cena energii.

3 godziny temu, Ronson napisał:

Nie podchodzenie na 300m od wiatraka, a poczytanie sobie jak dźwięk wpływa na ludzki organizm. Jak wpływa nawet taki, którego praktycznie nie słychać (niskie tony, nonstop) i jak wpływa ogólnie, bo jest coraz więcej odkryć, że hałas szkodzi. Podnosi poziom stresu nawet w dzień, a w nocy może zakłócać sen. Nawet jeśliby nie zakłócał, to przydałaby się cisza dla narządu słuchu, który w nocy powinien móc odpocząc i się zregenerować. Jako człowiek z uszkodzonym już słuchem i słyszący wstrętny świst/pisk (ang: Tinnitus) nonstop, bardzo serdecznie pozdrawiam głosujących na KO, którzy jeszcze mają zdrowy i sen i słuch.

1. Polecam poczytać co zostało zbadane i jaka jest propagacja dźwięków oraz co w ustawie i uzasadnieniu jest napisane o terenach pod budowę elektrowni wiatrowych, a także jaką wprowadza się korelację między odległością a hałasem turbiny (tutaj też @voltq )

2. Poziomy hałasu docierające do zabudowań nie są w stanie spowodować szumów usznych w wyniku uszkodzenia narządu słuchu.

3. Jak już tak się czepiamy, to agregat pracującej lodówki w domu i szum wody w instalacji grzewczej też nie byłby obojętny dla zdrowia, a jakoś ludzie nie cierpią z ich powodu. A już jak ktoś ma w domu klimatyzator to w ogóle nie ma o czym rozmawiać, bo będzie głośniejszy od wszystkiego.

Hałas jaki dociera do elewacji i okien budynku od elektrowni wiatrowej oddalonej o 300 metrów to około 40-43 dBA. Jak mieszkasz kilkaset metrów do 1 kilometra od ruchliwej drogi, to będzie to porównywalny hałas (od dróg też niosą się infradźwięki). Dodaj teraz do tych danych dźwiękoszczelność ścian i okien to nagle okazuje się, że wewnątrz masz hałas mniejszy niż 30 dBA, co już jest zbliżone niemalże do "ciszy" w lesie. Trochę zajmowałem się akustyką w przestrzeniach otwartych i jak w nocy sowę było słychać w lesie odległym o 100 metrów to zaburzała czasem odczyty, już nie mówiąc właśnie o autach, czy szczekających po nocach psach :D 

3 godziny temu, Ronson napisał:

POPIS rządzi od 20 lat. Elektrownia atomowa miała powstać za 20 lat, pamiętam. Pamiętam, jak mnie wkurzało, że będzie trzeba czekać do lat 20tych zanim ją włączą. I nie ruszono NIC.  Teraz lub za kilka lat miały być uruchamiane. I co? I jajco. Tyle w temacie tego dla kogo rządzą "nasi" politycy. 

Elektrownia atomowa miała już powstawać 40 lat temu. Problem jest wiecznie z lokalizacją, bo ludzie dalej mają w głowie Czarnobyl i wszędzie gdzie jest propozycja lokalizacji, to są na nie. Zaraz protesty, pisma, różności. To i to trwa, ale prądu każdy wymaga.

2 godziny temu, Ronson napisał:

Dziadek 95 lat: od 70 lat palę papierosy i żyję! Szkodliwość palenia to bzdura!

Mówimy dalej po Polsku, mamy polskie firmy, posługujemy się polską walutą już od tylu lat, zatem germanizacja, rusyfikacja czy ukrainizacja kraju to bzdura! :) 

Mamy zimę, jest zimno i śnieg, to zmiany klimatyczne to bzdura! :) 

(EDIT: A jednak zmiany klimatyczne są faktem, a w sprzedaż Polski Niemcom, Rosji lub celowe wypełnienie jej obywatelami Ukrainy dalej niektórzy wierzą.)

Co do recyklingu:

To ogólnie jest problem z materiałami kompozytowymi. Piroliza czy chemiczne przetwarzanie jest problematyczne ze względu na wydzielające się związki z żywic i klejów użytych przy produkcji i te rozwiązania są na etapie rozwoju. Wtedy tak przetworzone kompozyty mogłyby stać się dodatkiem do asfaltu czy betonu. Można również ciąć lub mielić i przetwarzać je na inne przedmioty. Robi się elementy przystanków, słupów czy innych obiektów przestrzeni miejskiej, tylko to też jest rynek, który ma małą podaż względem ilości zużytych łopat. Ale nie jest tak, że nie poddaje się ich recyklingowi, bo się nie da. Da się, tylko obecnie jeszcze dla dość wąskich zastosowań.

Edytowane przez LeBomB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, Everyman napisał:

Czyich intereów, pisowski trollu? Siemensa? Niemców? A jak Orlen kupował niemieckie skocznie i sponsoruje niemieckich skoczków to siedzisz cicho?

Prawda zabolała co ? Bez pisania o trollach nie potrafisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Klakier1984 napisał:

Jak Duda ("mój" prezydent tylko na pierwszą kadencję) dostanie osobną ustawę o wiatrakach i ją zawetuje dla zasady wtedy przyznam Ci rację.

Co do sposobów naprawy państwa po pisie to tu raczej wśród środowiska prawniczego opinie są dosyć spójne. Nie można nagle od tak podważyć sobie wszystkiego co poprzednicy zrobili (z wyrokami niekonstytucyjnych sędziów włącznie) bo wtedy obywatel totalnie stracą zaufanie do aparatu państwowego (pomijajac już kwestie jego totalnego paraliżu w takiej sytuacji). 

Parlamentarzyści również powinni robić swoje z głową tym bardziej, że nie muszą odkręcać ustaw w stylu "obcięcie ręki każdemu po 50 roku życia" Chyba że mamy tkwić w błędnym kole -to ok i tak mimo szumnych zapowiedzi wiele więcej po nowym rządzie się nie spodziewam.

No właśnie sęk w tym, że nie ma czasu na to, żebyśmy sobie przyznawali rację. Polska energetyka leży na łopatkach i kwiczy, koniecznie trzeba działać tu i teraz. Miej sobie inne zdanie, ale nie pisz mi za 3 lata, że rząd nic nie zrobił i ceny prądu są dalej bardzo wysokie. 

Opinie środowiska prawniczego są takie, że niemożliwe jest zalegalizowanie bezprawia. Sędzia wybrany w wadliwej procedurze nie jest sędzią, nigdy nie był. Wyroki będą pozostawione z wyraźnym stwierdzeniem, że obywatel jak będzie sobie życzył to może znowu 2 lata się sądzić (o to przecież chodziło PiSowi, nie?). Mandat udzielony wiekszości sejmowej jest mocny, a rozliczenie bezprawia jest wśród trzech najważniejszych tematów do załatwienia. Ludzie tego rozliczenia chcą a nawet żądają i mniej interesują ich metody jak to zrobić chociaż wiele ludzi łącznie ze mną zastosowałaby po prostu areszt w stosunku do niektórych polityków i ich wykonawców. I nie byłoby z tego powodu milionowych demonstracji tylko dalsze ujadanie PiSu i ich zwolenników, jak widać.

Nie spodziewasz się, bo pewnie wiesz, że przy takiej propagandzie jak uprawiasz z kolegami to nowy rząd nic nie przeforsuje i będzie musiał czekać do końca 2025r. żeby załatwić cokolwiek. Tylko wtedy już Polacy będą mieli dość nicnierobienia. I tutaj znowu Twój kolega Andrzej spieszy z pomocą mówiąc, że chociaż wszystko będzie blokował, to jednak będzie trzymał opozycję za słowo dane Polakom. Obłuda, arogancja i zwykłe oszustwo.

8 godzin temu, 209458 napisał:

Mimo wszystko naciągane. Końcowa cena prądu dla odbiorcy to wynik bardzo wielu czynników, a nawet jak uwzględnisz same koszty produkcji to ilość wiatraków ma wpływ bardzo pośredni, odległy czasowo i trudny do oszacowania (a na pewno nie przeprowadzono symulacji wpływu zmian na cenę prądu).

Ewidentnie chcą narobić tych wiatraków całe mnóstwo żeby załatać dziury. Trudno wymyślić na teraz coś innego, więc może podsuń coś. Tylko proszę nie pisz o tym że za 7 lat będziemy miele dwie lektrownie atomowe. 

Poza tym wiatraki o ile mi wiadomo (może się mylę) dają się zdemontować i usunąć dużo łatwiej niż jakakolwiek elektrownia węglowa czy jądrowa.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem zza bardzo o co chodzi z tymi wiatrakami. Zawsze zakładam z góry, że PiS kłamie a po kilku dniach jak emocje opadną i trolle znajdą inny temat zaczynają wychodzić różne argumenty.

Na razie wiem tyle, że rządzi Morawiecki i jest w połowie kadencji. Prezydent może wetować wszystko co mu się nie podoba.
Opozycja przejmie stery, ogarną budżet to będzie można pluć. Bo budżet zapowiada się źle dla przeciętnego Kowalskiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to, że połączyli projekt tej nowelizacji z całym szeregiem innych. Nie będzie procedowania w jeden dzień i nie będzie głosowania o północy i pewnie podpisu Andrzeja o 1. w nocy też nie będzie.  Konsultacje też są.

Posłanka Henning-Kloska jako typowana na przyszłego ministra resortu energetyki źle albo w ogóle nie zakomunikowała projektu, resztę zrobił PiS i pisowskie media, w tym Polsat. Ot, cała wielka afera.

Edytowane przez Everyman
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, LeBomB napisał:

To najpierw zadaj to pytanie? Bo póki co odpowiedziałem Ci na wszystko.

Ja wcale nie potrzebuję streszczenia. Tutaj było pytanie:

W dniu 2.12.2023 o 22:10, elcaco napisał:
W dniu 2.12.2023 o 21:29, LeBomB napisał:

teoretyzowania nad różnymi rozwiązaniami

Rozwiązaniami czego? W czym tkwi problem?

Dopiero teraz odpowiedziałeś:

by ustalić jaki % ludzi ma jeszcze zdolność świadomego podejmowania decyzji w wyborach, a jaki % już nie itd.

Czym to się różni od tego co ja napisałem: "problem w tym że niektórzy mają głos, a nie powinni"? Wiem, że moja wersja brzmi bardziej radykalnie ale w gruncie rzeczy sprowadza się do tego samego.

Tylko znowu piszesz, że:

Odpowiedziałem Ci również, że nie dyskutowaliśmy o problemie demokracji.

Ale przecież, to jest problem demokracji. Ludzie którzy z jakiego powodu nie są świadomi podejmowanych decyzji jak wiek czy "głupota" (wg Korwina) to właśnie największa bolączka demokracji. Znam takich którzy mówią, że rząd powinien dodrukować pieniędzy i dać każdemu (dorosły człowiek, serio). Ta sama osoba potrafi narzekać, że wszystko drożeje 😶 Czy taka osoba jest świadoma podejmowanych decyzji czy nie?

Wiele razy słyszałem jaki to pis jest niedemokratyczny i że teraz będą przywracać demokrację itp. Ledwo co pis przegrał, a już widzę że Hołownia chce obniżyć wiek do głosowania. Jak myślisz w jakim celu? Czy gdyby pis miał największe poparcie wśród młodych to Hołownia wyszedł by z taką propozycją? Natomiast tutaj dyskusja zeszła nawet na rozmowę o seniorach.

23 godziny temu, LeBomB napisał:

Może inaczej. Czy gadanie w wątku o kryptowalutach, czy pieniądzach elektronicznych przez różnych użytkowników uważasz za tak samo sprawcze i dążące do wprowadzenia, jak np. wygłoszenie poglądu Hołowni o tym, żeby jak najszybciej wprowadzać elektroniczną walutę?

Nie musi być tak samo sprawcze żeby brzmiało jak hipokryzja gdy jest wypowiadane przez osoby które narzekają jaki to pis jest niedemokratyczny. Dlatego pisałem, że lewica lubi narzekać na demokracje gdy wygrywa partia prawicowa (pis to taka fałszywa prawica ale już nie ważne). Wtedy nie ma demokracji tylko faszyści dochodzą do władzy.

PS. przepraszam, że post taki poszarpany i chaotyczny

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, LeBomB napisał:

Czemu zawsze w dyskusjach tutaj wszyscy chcą rozpatrywać jakieś ekstrema, ale nie w teorii, a w sposób taki jakby te ekstrema, skrajności miały się nagle stać tu i teraz, natychmiast. Ciągle tylko mowa o skrajnościach jak nie w jedną to w drugą. Jak nie o skrajnych przekrętach PiS to o tym dlaczego już teraz KO nie realizuje wyborczych obietnic itd. Od ściany do ściany olewając wszystko po środku. Czasami odnoszę wrażenie jakby tu na forum siedziało kilka osób, które mają za zadanie właśnie doprowadzanie każdego poruszonego wątku do skrajności.

Bo to wątek sensacyjno-terapeutyczny ;) 

Ekstrema, gdybanie o potencjalnych, lecz mało prawdopodobnych katastrofach są atrakcyjne zarówno same w sobie, jak i użyte jako dźwignia do przeciągania na swoją stronę rzeczywistości (podając jakieś super mocne "argumenty" myślimy że zwiększamy moc wypowiedzi używającej tych argumentów).

Fakty/elementy nieekstremalne są po prostu nudne dla ludzi. Nasza psychika jest zbudowana do szukania intensywnych ekstremów, nie zmieniliśmy się zbyt mocno od czasu rycia w błocie za resztkami, wspinania się po gałęziach i życia w mikro społecznościach plemiennych. 

W wątku można zobaczyć chyba komplet błędów logicznych, poznawczych, ale nie ma to znaczenia.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorąc pod uwagę nieuchronny kolaps PiS-u po sukcesywnym odcinaniu ich od publicznych pieniędzy i stanowisk oraz prawdopodobną szybką śmierć Kaczafiego (stresu ma teraz co niemiara, neurologicznie ostatnio też najlepiej nie wyglądał), nie jest oczywiste czy Dudu długoterminowo będzie tak wszystko wetował. Może to ulec zmianie dość szybko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, elcaco napisał:

Dopiero teraz odpowiedziałeś:

Nie, ta odpowiedź była dawno, a to co sobie wybrałeś z tekstu jako odpowiedź to po prostu wyrywkowy fragment.

Znam takich którzy mówią, że rząd powinien dodrukować pieniędzy i dać każdemu (dorosły człowiek, serio).

Tak, też takich znam. Dlatego rozwiązania o których sobie teoretyzowaliśmy nie mają sensu i nikt ich nie zaproponuje, bo na tym właśnie polega demokracja, że nie ważne czy głupi, czy mądry i tak ma prawo głosu. Tym to się właśnie różni od tego co głosił Korwin.

Natomiast tutaj dyskusja zeszła nawet na rozmowę o seniorach.

Tak, sam ją sprowadziłem na taki kierunek, ale nie z pobudek, o których piszesz w kontekście pomysłu Hołowni, co dalej wynika z dyskusji.

@jagular czyli to nie jest wątek dla centrowców :D 

Edytowane przez LeBomB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętam jak Prostytutki I Sutenerzy zablokowali kilka lat temu budowę nowych wiatraków - była dyskusja z jednym z naszych (byłych) PH - tłumaczy, że przepis dobry bo "Niemcy /tak, ci źli Niemcy z Tuskiem na czele 🤣/ będą wycofywać stare, głośne wiatraki i to wszystko będzie montowane u nas". gdy zapytałem czy zamiast zakazywać  budowania to nie lepiej stworzyć przepis o maksymalnej głośności tego ustrojstwa to dostałem wykład, że "dajo 500 to mają prawo". A teraz widzę jeszcze gorzej bo dochodzą do głosy płaskoziemcy z konforusji.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, LeBomB napisał:

@jagular czyli to nie jest wątek dla centrowców :D 

To już zależy od dokładniejszej definicji centrowca ;) 

Ludzie uwielbiają wszystko upraszczać, generalizować i przypisywać etykiety. 

Jeżeli definicja to będzie: osoba, która nie wybiera żadnej z opcji (w bardzo spolaryzowanym środowisku) bo wszystkie opcje uznaje za złe (zbyt na "prawo"/"lewo") to to też będzie ekstremum :P 

Edytowane przez jagular

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no, mówimy o definicji normalnej, czyli kogoś, kto wybrałby partię, której poglądy leżą mniej więcej po środku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, adashi napisał:

Biorąc pod uwagę nieuchronny kolaps PiS-u po sukcesywnym odcinaniu ich od publicznych pieniędzy i stanowisk oraz prawdopodobną szybką śmierć Kaczafiego (stresu ma teraz co niemiara, neurologicznie ostatnio też najlepiej nie wyglądał), nie jest oczywiste czy Dudu długoterminowo będzie tak wszystko wetował. Może to ulec zmianie dość szybko.

Część PiSowców zarobiła przez te kilka lat tyle, że na kilka pokoleń wystarczy. Płakać mocno nie będą. Są jeszcze tajne umowy z firmami z Korei, USA, Węgrami. To tylko pierwsze z brzegu.

Obajtek nie miał nic. Brak wykształcenia, doświadczenia, kwalifikacji, zawodu. Dostał posadę dzięki partii i zarobił tyle, że na kilka pokoleń wystarczy.
Ilu jest takich co dorobiło sie fortun na państwowych posadach, przetargach. CPK, przekop, budowa płotu na granicy.

Oni mięli świadomość, że kiedyś PiS się może skończyć więc robili tak żeby już nie musieć pracować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, LeBomB napisał:

Nie, nie bawimy się w sofistykę, Ty to próbujesz robić. Każde źródło energii nie oparte o paliwa kopalne, które po części musimy importować np. gaz, lub takich, których wydobycie nam się coraz mniej opłaca jak np. węgiel, jest krokiem do niezależności energetycznej i zmniejszania kosztów energii.

To teraz jeszcze wyjaśnij dlaczego gdy zgłaszamy to wrzutką do regulowania cen prądu to wtedy jest krokiem do niezależności, a jak by zrobili normalną nowelizację ustawy o elektrowniach wiatrowych, w cywilizowany sposób to by nie było?

Cały czas mam wrażenie, że omijasz sedno argumentu. PiS krytykuje, taka rola opozycji, ale KO im się ewidentnie podłożyła do bicia. stosując sztuczki, które sami wcześniej krytykowali

Cytat

Ewidentnie nie masz pojęcia od czego zależy i tak zawyżona u nas cena energii.

Jasne, nie wiem. Tyle słów napisałeś i nie zbliżyłeś się nawet do wyjaśnienia tego nam prostaczkom.

1 godzinę temu, Everyman napisał:

Chodzi o to, że połączyli projekt tej nowelizacji z całym szeregiem innych. Nie będzie procedowania w jeden dzień i nie będzie głosowania o północy i pewnie podpisu Andrzeja o 1. w nocy też nie będzie.  Konsultacje też są.

Nie jestem ekspertem od procesu legislacyjnego, ale nie znalazłem tego projektu na liście https://www.sejm.gov.pl/sejm9.nsf/agent.xsp?symbol=PROJKONSU&NrKadencji=9&Kol=D

Podasz jakieś planowane daty konsultacji, bo sam nie umiem znaleźć.

Dobra, google podpowiedział linka, z poprzedniej kadencji, aktualny jest tu i faktycznie skierowali https://www.sejm.gov.pl/Sejm10.nsf/agent.xsp?symbol=PROJKONSU&NrKadencji=10&Kol=D

Edytowane przez 209458
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, 209458 napisał:

To teraz jeszcze wyjaśnij dlaczego gdy zgłaszamy to wrzutką do regulowania cen prądu to wtedy jest krokiem do niezależności, a jak by zrobili normalną nowelizację ustawy o elektrowniach wiatrowych, w cywilizowany sposób to by nie było?

Cały czas mam wrażenie, że omijasz sedno argumentu. PiS krytykuje, taka rola opozycji, ale KO im się ewidentnie podłożyła do bicia. stosując sztuczki, które sami wcześniej 

No nie bardzo te same. Bo PiS wrzucał rzecz B niepowiązaną całkowicie z rzeczą C, która pośrednio dodatkowo wpływa na rzecz D, a chcieli przepchać rzecz A. 

KO powiązało energetykę z wiatrakami. To się bardziej łączy niż cokolwiek PiS wprowadził. 

Ale podoba mi się że KO/PO wrzuca pierwszą ustawę ULTRA liberalną na poziomie wręcz blisko anarchizmu i wszyscy się o to srają, a mieli być lewakami przecież :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, 209458 napisał:

Cały czas mam wrażenie, że omijasz sedno argumentu. PiS krytykuje, taka rola opozycji, ale KO im się ewidentnie podłożyła do bicia. stosując sztuczki, które sami wcześniej krytykowali

Jasne, nie wiem. Tyle słów napisałeś i nie zbliżyłeś się nawet do wyjaśnienia tego nam prostaczkom.

Nie jestem ekspertem od procesu legislacyjnego, ale nie znalazłem tego projektu na liście https://www.sejm.gov.pl/sejm9.nsf/agent.xsp?symbol=PROJKONSU&NrKadencji=9&Kol=D

Podasz jakieś planowane daty konsultacji, bo sam nie umiem znaleźć.

Moim zdaniem oczywiście należy wykorzystać wzory sprawdzone przez PiS. Celem jest szybko o nadgonić co oni spieprzyli. A jak obecna sejmowa większość będzie robić afery maseczkowe zmianami przepisów, to obaj będziemy protestować. Wiele dziedzin będzie wymagało metod pisowskich, bo jak już pisałem bezprawia nie można zalegalizować tylko się je zwalcza. O ile widzę to Henning-Kloska i Kobosko (2050) zaczęli się z tego gęsto tłumaczyć co już jest wysokim standardem w porównaniu do PiS, który w ogóle nie miał takich ciągot. Więc proszę obiektywnie na to patrzeć.

Czy może uważasz, że proponowana zmiana jest bezprawna, ew. jednoznacznie szkodliwa dla środowiska/ społeczności / państwa?

O ile wiem projekt jeszcze nawet nie miał I czytania w Sejmie. Czyli formalne nawet go nie ma tylko jest przygotowywany do procedowania.

Edytowane przez Everyman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi